Naslovna Izdvajamo Vlado Đajić: Već sinoć sam naredio mjere štednje kiseonika

Vlado Đajić: Već sinoć sam naredio mjere štednje kiseonika

Pronašli smo privremeno rješenje, životi naših pacijenata priključenih na kiseonik zasad više nisu u opasnosti“, rekao je Vlado Đajić, direktor UKC-a Srpske.

„Životi naših pacijenata priključenih na kiseonik zasad više nisu u opasnosti.

Ovo je glavno što poručujem našim pacijentima, njihovim porodicama, zaposlenima UKC Republike Srpske i cijeloj zabrinutoj javnosti.

Rješenje koje smo našli je privremeno. Danas u kasnim poslijepodnevnim časovima dobili smo potvrdu preduzeća Messer, ovlaštenog u BiH za distribuciju medicinskog kiseonika, da će ipak hitno uputiti jednu cisternu prema nama. Očekujemo da stigne tokom noći ili ranog jutra. Zahvaljujemo im se što su shvatili da je ova nevjerovatna, dramatična situacija stvarna i što su pružili ruku pomoći životno ugroženima.

Već sinoć sam naredio mjere štednje kiseonika, napravili smo racionalizaciju, smanjili dio hladnih operativnih slučajeva što nam je kupilo vrijeme i omogućilo da dočekamo ovu isporuku. Živim u vjeri i nadi zajedno s cijelom javnosti da će cisterna stići na vrijeme.

Ova isporuka pokriće potrebe pacijenata UKC Republike Srpske u slijedeća dva, tri dana. Za dalje, ne znam. Vjerujem da ćemo se već nekako snaći.

U posljednji tren, izbjegli smo tragediju i mogućnost masovnog umiranja na našim odjelima i klinikama zbog nedostatka kiseonika koju je nam je priredio svojim neodgovornim i sebičnim ponašanjem Draško Stanivuković. Neoprostivo“, rekao je Đajić.