Naslovna Najnovije Vlast jedna priča a drugo radi!

Vlast jedna priča a drugo radi!

0

Saga zvana “Put BiH u NATO” je nastavljena. Produbljene su i podjele u zemlji. Dok se političari, s obje strane entitetske granice, blago rečeno, nadmeću koje će svoje stavove jasnije iznijeti u javnost, analitičari ocjenjuju da je sve maska ​​i zamazivanje očiju naroda, te skretanje pažnje sa stvarnih problema.

Znamo li uopće šta znači put BiH u Sjevernoatlansku alijansu i ima li BiH uvjete za pristup savezu?

Saga zvana “Put BiH u NATO” je nastavljena. Produbljene su i podjele u zemlji. Dok se političari, s obje strane entitetske granice, blago rečeno, nadmeću koje će svoje stavove jasnije iznijeti u javnost, analitičari ocjenjuju da je sve maska ​​i zamazivanje očiju naroda, te skretanje pažnje sa stvarnih problema. Znamo li uopće šta znači put BiH u Sjevernoatlansku alijansu i ima li BiH uvjete za pristup savezu.

„Imam pozitivne i ohrabrujuće vijesti za sve građane u BiH. BiH nije sama i ona nezaustavljivo ide u NATO”, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović 16. siječnja iz Brisela.

Ova izjava Denisa Bećirovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, odjeknula je u političkim krugovima kao eksplozija. Vrijeme je postizborno zatišje i izbjegavanje polemika oko kojih nema suglasnosti među čelnicima političara u BiH prekinuto.

“Opet vidimo oko NATO-a jednu tačku prijepora na kojoj će ova nova koalicija na državnom nivou u BiH polomiti zube”, rekla je politikologinja Tanja Topić.

Iako je u prvom mahu djelovalo da su konačno na političkoj sceni akteri koji zagovaraju put reformi, zanesenost je brzo splasnua. Tema o kojoj javnosti, a očito i političari ne znaju mnogo opet je uzdrmala scenu.

“Nato je savez bogatih država, dobro demokratskih i pravno uređenih sistema, BiH je daleko od toga. Zato mi i šaljemo te godišnje izvještaje da oni vide dokle smo mi došli, mi po ovom stanju sad ne možemo biti u njihovom sastavu. Upravo zbog toga NATO ne pritišće BiH”, rekao je politički analitičar Velizar Antić.

Na pomen NATO puta, dužnosnici Republike Srpske burno su reagovali. Predsjednik Milorad Dodik kategoričan: Od NATO puta BiH nema ništa. To kaže kao da sam prije nekoliko mjeseci nije aminovao Program reformi, navodi opozicija.

“Dodik i SNSD su trasirali put RS i BiH u NATO i nikakva izjava ne može opravdati jasne činjenice koje su dokumentovane kroz odluke koje su donosili Dodik i Radmanović i nose odgovornost da se aktivira ANP”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Dok se prije stalno oslanjao na narod i dok je zagovarao referendum o izjašnjavanju građana o ulasku BiH u NATO, sada Dodik radi, potpisuje i odobrava, ne pitajući građane, smatra opozicijom u Srpskoj. Evo i zašto.

„To je jedna licemjerna priča kojom treba da se zamažu oči javnosti. Zašto sad ne izađu Dodik ili Cvijanovićeva i kažu da je to krupno pitanje i ako dođe u tu situaciju da se o tome mora izjasniti, da će o tome odlučivati ​​narod referendumom. Zašto neće to više nitko reći, jer je referendum kao pojava toliko puta izlizan da u taj referendum više nitko ne vjeruje”, rekao je Milan Miličević, vd predsjednika SDS-a.

Stručna javnost jasno ocjenjuje da iza svega stoji – korist. I kod srpskih i kod bošnjačkih i kod hrvatskih političara. To su glasači i održavanje na vlasti.

“Jasno je da je stav Srba u BiH u visokom procentu protiv NATO-a, jer je Alijansa bombardovao Srbe i ukoliko bi Dodik rekao da ide ka NATO-u izgubio bi podršku u narodu i izbubio bi izbore”, kaže Antić.

Tanja Topić ocjenjuje:

“Čini mi se da većina političkih aktera u BiH nije zainteresirana za neke procese, a posebno integracija u BiH, jer to znači pravno uređena država što njima nikako ne odgovara”.

Koliko je BiH daleko od NATO-a ili koliko mu je blizu, pokazuje i činjenica da se mišljenja onih koji o tome odlučuju prečesto mijenjaju, da se bitni potpisi stavljaju iza očiju javnosti, ali i da se uz sve to godinama tapka u mjestu, ocjena je stručne javnosti.  

(BN Foto: Arhiva)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube