Naslovna Najnovije Hljeb sve manji, a nikad skuplji

Hljeb sve manji, a nikad skuplji

0

Krajem 2022. godine obustavljeno je unaprijed najavljeno poskupljenje brašna u Bosni i Hercegovini, prema kojem bi vrijednost od 25 kilograma bila skupljena za do četiri marke, što je razlog za pad cijena nafte na tržištu.

Iako smo u 2023. godinu ušli s nižim cijenama goriva, one, prema svemu sudeći, u mjesecima koji slijede neće dovesti do pojeftinjenja namirnica na tržištu bez reakcija nadležnih institucija.

Kada je riječ o osnovnim životnim namirnicama, na policama u trgovinama može se primijetiti da su cijene ulja u blagom padu, dok je cijena brašna ista ona koja je bila u trenutku najavljenog poskupljenja prošle godine.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Savo Bakajlić nije optimističan kada je riječ o sniženju cijena brašna.

Kako nam je rekao, nema najava o poskupljenju, ali neće doći ni do pojeftinjenja u skorom periodu, prenosi  Avaz . Ima pšenice

Bakajlić je naveo i da pšenice ima dovoljno te da je cijena hljeba nerealno visoka.

„Hljeb je preskup na osnovu cijene pšenice, mi smo na to apelovali iu periodu žetve. Hljeb ne treba da bude skuplji od 1,20 KM naspram cijene pšenice, a oni su ga napuhali. Cijena je sve više, a gramaža hljeba sve manje“ , kazao je Bakajlić.

Iz Udruženja potrošača su više puta ukazivali na apsurdno ponašanje i konstatovali da je nevjerovatno kako se cijene nafte i goriva prate kada idu prema gore i obavezno koriste kao razlog za poskupljenja, dok se potpuno ignorišu kada padaju i kada bi, po logici, trebalo da se snize i cijene osnovnih životnih namirnica, kao i drugih proizvoda koje svakodnevno koristimo.

Od 1,70 do 2,20 KM cijena je polubijelog hljeba nakon kupovine.

Od 1,50 do dvije KM cijene su kroasana, hrenovki u tijestu i ostalih pekarskih proizvoda.

(BN/Avaz Foto: Avaz)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube