16.9 C
Banja Luka

Vlast Srpske pravi ogromni kineski zid oko sebe

Predsjednik RS, kao i ostali zvaničnici i nosioci funkcija u Srpskoj, nisu krivično ili građanski odgovorni i ne mogu biti pritvoreni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti – to su novine u nacrtu zakona o imunitetu koji će se uskoro naći pred narodnim poslanicima. Igor Crnadak iz PDP-a kaže da je jedini cilj vlasti u Srpskoj da zaštiti samu sebe.

 „Vlast želi sa ovim Zakonom da izgradi jedan ogroman kineski zid oko sebe. I da svaki funkcioner bude potpuno zaštićen. I nije im više dovoljno da kradu, nego treba da budu i zaštićeni da za to ne odgovaraju. Vlast samo sjedi i smišlja kako da popravi položaj funkcionera“, rekao je šef Kluba poslanika PDP- a u NSRS.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović objašnjava da nijedan funkcioner ne može biti zaštićen od zloupotrebe službenog položaja i sličnih stvari, ali da treba da ima imunitet dok obavlja javnu funkciju.

„Ovaj zakon ne štiti mimo onoga što se odnosi na obavljanje javne funkcije, niti amnestira bilo koga od bilo čega. Zakon će ići po redovnoj proceduri i trebalo ga je i davno donijeti.“, rekao je Bukejlović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, kao predlagač, objasnio je da jedini cilj da se zaštite osobe koje žele da štite interese Republike Srpske kroz zaključke Parlamenta, koji se, kako sam priznaje, ne sprovode.

„Odmah da kažem da je to jedna neoprostiva kleveta i radi se isključivo o štićenju akata Narodne skupštine i imunitetu koji bi imali oni koji ih provode, a ne o štićenju funkcionera. Isključivo akte Parlemnta da bi mogli biti provođeni.“ , rekao je Nenad Stevandić.

– Cilj je da imunitet imaju i drugi predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti i druga lica koja vrše javna ovlašćenja, te sudije i javni tužioci, a protiv kojih se pokrene krivični ili parnični postupak kao posljedica nepoštovanja odluka lica koje nije imenovano za visokog predstavnika u skladu sa Aneksom X Dejtonskog sporazuma, navedeno je u alternativnoj verziji člana 8. nacrta ovog zakona.

Slučajno ili ne, trenutno se vodi postupak protiv Milorada Dodika pred Sudom BiH upravo zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika. Ipak, analitičari kažu da je nejasno kako će, i ako se usvoji na nivou Republike Srpske, ovaj zakon djelovati pred institucijama BiH.

„Oni se ponašaju kao da je Republike Srpska nezavisna država, i kao da ne podliježu zakonima Bosne i Hercegovine. Baš zbog toga je taj apsurd. Kada bi bila nezavisna u redu, to bi bilo legitimno. Ali kao dio BiH je paradoksalno da donosite zakone da možete da radite šta god želite na nivou Republike Srpske, a da ne odgovarate pred institucijama BiH. Zaista ne znam kako im to sa pravnog aspekta može proći“, poručuje komunikolog Mladen Bubonjić.

Protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, vodi se sudski proces pred Sudom BiH zbog „nepoštovanja odluka visokog predstavnika“.

Dodik je već najavio dolazak 6. decembra, za kada mu je zakazano sledeće ročište u Sudu BiH.

(BN) Foto: NSRS

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here