29.7 C
Banja Luka

Bijela kuća upozorila Kongres: Amerika ostaje bez novca za pomoć Ukrajini

Dužnosnica Bijele kuće Shalanda Young upozorila je predsjednika Predstavničkog doma Mikea Johnsona i druge čelnike Kongresa da Sjedinjenim Američkim Državama ponestaje vremena i novca da pomognu Ukrajini u ratu s Rusijom.

Administracija demokratskog predsjednika Joea Bidena je u oktobru zatražila od Kongresa skoro 106 milijardi dolara za finansiranje ambicioznih planova za sigurnost granica Ukrajine, Izraela i SAD-a.

Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od početka ruske invazije u februaru 2022. godine. Međutim, nikakva sredstva nisu odobrena otkako su republikanci u januaru preuzeli Dom od demokrata. Dom i Senat posljednji su put odobrili 45 milijardi dolara vojne, finansijske i humanitarne pomoći Ukrajini kao dio šireg godišnjeg zakona o potrošnji usvojenog u decembru 2022. godine.

Young je u pismu koje je objavila Bijela kuća navela da bi prekid finansiranja i dotok oružja u Ukrajinu povećao vjerovatnoću ruskih pobjeda.

„Želim da budem jasna: bez akcije Kongresa, do kraja godine će nam ponestati resursa za nabavku više oružja i opreme za Ukrajinu i nabavku opreme iz američkih vojnih zaliha. Ne postoji magični lonac finansijskih sredstava koji je na raspolaganju. Nemamo novca i skoro nam je ponestalo vremena“, napisala je ona.

Propust Predstavničkog doma da razmotri zahtjev Bijele kuće izazvao je zabrinutost da finansiranje Kijeva možda nikada neće biti odobreno, posebno nakon što je u novembru usvojen zakon o finansiranju za Izrael, ali ne i za Ukrajinu. Lideri demokrata u Senatu odbili su taj prijedlog zakona.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here