Naslovna Najnovije Vlast u Republici Srpskoj ne treba otežavati položaj Srbije

Vlast u Republici Srpskoj ne treba otežavati položaj Srbije

0

„Mi svakako podržavamo odluke koje Srbija mora donijeti i nije u redu da se na bilo kakav način prije odluka Srbije donose neke odluke u Republici Srpskoj koje mogu samo otežati položaj Srbije u tom narednom procesu“, smatra poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

 U utorak će biti održana Treća redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, a među tačkama o kojima će se raspravljati je i Rezolucija o zaštiti Srba na Kosovu. Postavlja se pitanje, kakvu će korist Srbi u južnoj srpskoj pokrajini imati od ove rezolucije i kakav je smisao donošenja toj akta kada su u protekloj godini u Skupštini usvojene brojne rezolucije i zaključci, koji nikada nisu provedeni?

U rezoluciji se pozivaju međunarodni predstavnici da osude kršenje judskih prava Srba na Kosovu i spriječe uništavanje srpske kulturne baštine. Predlagač ovog dokumenta je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevancić.

„Smatrao sam da u ovom ključnom trenutku Republika Srpska ne može ostati neodređena po pripremama za teror nad našim narodom“, rekao je Stevandić.

Od rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjaluci, o pitanju Kosova i Metohije, kažu u opoziciji, Srbi na Kosovu i rukovodstvo Republike Srbije nemaju nikakvu korist.

„Mi svakako podržavamo odluke koje Srbija mora donijeti i nije u redu da se na bilo kakav način prije odluka Srbije donose neke odluke u Republici Srpskoj koje mogu samo otežati položaj Srbije u tom narednom procesu“, smatra poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

Isto smatraju i u novoosnovanoj političkoj stranci Narodni front.

„Svjedoci smo da svjesno komplikuju namjerno pokušavajući da Srbiju dovedu na neki način u tešku poziciju. Svjedoci smo da ova nenarodna vlast i režim ne rade u interesu ni Srbije ni Republike Srpske“, smatra nezavisni poslanik i član Predsjedništva novoosnovanog Narodnog fronta Radislav Dončić.

Kakva će biti sudbina ove rezolucije, kažu u opoziciji, najbolje pokazuju ranije usvojene rezolucije koje je vlast predvođena SNSD-om kasnije pogazila. Jedan od posljednjih primjera je prelijetanje američkih bombardera iznad BiH iako je Narodna skupština ranije donijela rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

„Odluku o prelijetanju aviona iznad gradova Republike Srpske i BiH nije bilo moguće donijeti bez učešća predstavnika vlasti iz Republike Srpske u zajedničkim organima. Ministarstvo odbrane mora donijeti sve odluke konsenzusom ministra odbrane i njegova dva zamjenika od kojih je jedan iz Republike Srpske. Predsjedništvo koje je vrhovni komandant Oružanih snaga nije moglo donijeti odluku bez glasa ili prećutne saglasnosti Željke Cvijanović koja je predsjedavajuća“, smatra Bosić.

Dodaje da sve potvrđuje kako se to desilo uz saglasnost i da bilo kakva sadašnja priča da je neko tu prevaren jednostavno ne drži vodu.

Pored rezolucija, brojni su i zaključci Narodne skupštine koji su pompezno najavljeni i usvojeni, a kasnije nikad nisu provedeni. Tako je Dodik najavio, a parlament 2021. godine usvojio vraćanje nadležnosti sa nivoa BiH na Republiku Srpsku u oblasti pravosuđa, indirektnog oporezivanja, vojske. To se nije dogodilo, a ranije definisan rok od 6 mjeseci je produžen u nedogled.

„Ponižava se Narodna skupština i kompletno izborno tijelo. Skupština je umjesto demokratske institucije i demokratskog foruma postala oruđe i alatka u rukama reprezenata političke većine dakle skupština služi za provođenje njihove volje“, kaže predsjednik Demokratskog centra Banja Luka Igor Davidović.

Za nepoštovanje onog što je usvojeno i poniženje najviše zakonodavne institucije međutim, nikad niko nije odgovarao.

„Donijeti toliko zaključaka, toliko odluka, donijeti tako važne zakone i poslije kao da se ništa nije desilo. To nije uradio nijedan visoki predstavnik do sada“, kaže novinar i urednik portala Kapital Siniša Vukelić.

Tako u Republici Srpskoj godinama imamo jedan igrokaz obojen apsurdom, gdje Narodna skupština traži od drugih da poštuju njenje odluke, a sama ne poštuje svoje zakone, odluke i rezolucije.

(BN) Foto: Ilustracija

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube