Naslovna Najnovije Vlast u Srpskoj hoće da zastraši novinare i ugasi slobodne medije

Vlast u Srpskoj hoće da zastraši novinare i ugasi slobodne medije

0

Novinari smatraju da neshvatljivo visoke kazne imaju cilj da zastraše novinare ili čak ugase brojne medije koji propituju kako se troši javni novac i ukazuju na afere najviših dužnosnika.

Nakon što je Vlada Republike Srpske najavila kriminalizaciju kleveta i veoma visoke novčane kazne, uslijedila je oštra reakcija medijske zajednice i pravnika. U međuvremenu je objavljena nacrt izmjene Krivičnog zakonika koja sadrži još drastične kazne za medije u odnosu na prethodne najave resornog ministra.

Uvreda i kleveta postaju krivična djela, a za iste se uvode drakonske novčane kazne, stoji u nacrtu izmjena Krivičnog zakonika. Tako se za novinare i medije za klevetu uvodi kazna koja ide do 80 odnosno do čak 100 tisuća maraka ukoliko ono što se iznosi dovede do teških posljedica za oštećenog. 

„Ministar pravde Miloš Bukejlović tražio je novinarsku zajednicu da će biti uključena u izradu tog zakona. Kao što vidimo da ni ministar Bukejlović nije bio uključen u izradu tog zakona. Najoštrije osuđujemo kriminalizaciju kleveta, gušenje slobode medija jer je ovo najveći udar na medije u Republici Srpskoj od završetka rata do danas”, rekao je Siniša Vukelić, novinar i urednik portala Kapital.

I tu nije kraj najave gušenja nezavisnog i kritičkog izvještavanja u Srpskoj. U nacrtu se uvode drastične kazne za ono što iznosi kako je navedeno u tekstu, „štogod“ iz ličnog i porodičnog života, sa kaznom koja ide i do 120 tisuća maraka.

“Pretopostavljamo da se to odnosi na porodice političara koji su povezani i imaju privilegovan položaj u Republici Srpskoj i time se brani da se iznose detalji o toj povezanosti i nepotizmu”, kaže Vukelić. 

Novinari smatraju da neshvatljivo visoke kazne imaju cilj da zastraše novinare ili čak ugase brojne medije koji propituju kako se troši javni novac i ukazuju na afere najviših dužnosnika.

„Male redakcije neka budu 3 puta godišnje tužene i neka sud presudi 3 puta protiv njih, one mogu da zatvore svoja vrata“, kaže novinar iz Banjaluke Goran Dakić i dodaje da će odredbe ovog zakona biti upotrebljavane da se vlast obračuna sa neistomišljenicima.

Pravnici smatraju da u Republici Srpskoj već postoji zaštita onih koji su oklevetani kroz građanski postupak u okviru zakona o zaštiti od kleveta, tako da je, smatra struka, jasno da je osnovni cilj izmjene zakona ućutkivanje onih koji govore ono što vlast ne želi da čuje. .

„Ukoliko Narodna skupština Republike Srpske usvoji izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske i kriminalizira klevetu i uvredu da će biti jedan oštar udar na novinare, nezavisne medije, aktiviste, ali i političke protivnike u Republici Srpskoj“, smatra Dejan Lučka pravnik i direktor banjalučkog Centra za ljudska prava. prava.

“Mislim da je jasna intencija onoga tko želi kriminalizirati klevetu i uvredu – zastrašivanje neistomišljenika”, kategoričan je Lučka.

Reakcija stiže i iz novinarskih udruženja. Tako je Upravni odbor BH novinara upozorio da proces kriminalizacije klevete predstavlja otvoreno gušenje nezavisnog i istraživačkog novinarstva u Republici Srpskoj.  

(BN) Foto: BN

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube