Naslovna BIH Vojnici EUFOR-a u BiH izveli vježbu razbijanja protesta

Vojnici EUFOR-a u BiH izveli vježbu razbijanja protesta

0

Pripadnici Evropskih mirovnih snaga (EUFOR) izveli su u petak u Sarajevu akciju razbijanja protesta u sklopu vojne vježbe „Brzi odgovor 2023“, dok u toj zemlji rastu napetosti zbog prijetnji koje upućuju vlasti Republike Srpske prema visokom predstavniku Kristijanu Šmitu, javlja HINA.

Vojna vježba EUFOR-a traje od 11. do 29. septembra i u njoj učestvuju pripadnici vojne misije Althea iz 22 zemlje Evropske unije.

Tokom pokazne vježbe u Sarajevu pripadnici EUFOR-a pokazali su sve raspoložive snage, uključujući i opremu koja je uključivala letjelice, transportere, ali i brojno naoružanje. U sklopu vježbe simulirana je i situacija razbijanja protesta.

“Svrha ove vježbe je pokazati spremnost EUFOR-a i potvrditi svoju kontinuiranu podršku održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH”, naveli su iz EUFOR-a.

Tokom ove vježbe angažovane su jedinice iz vojne misije EUFOR-a iz zemalja članica kako bi se pokazalo da je moguće  brzo angažovati daleko veće snage od onih koje su sada stacionirane u BiH, objavio je EUFOR ne navodeći brojke. Računa se da je u sastavu EUFOR-a u BiH angažovano nešto više od hiljadu vojnika.

EUFOR je 2004. godine naslijedio misiju SFOR-a.

Komandant EUFOR-a general Helmut Habermayer odbacio je optužbe da nisu u stanju očuvati mir i stabilnost BiH.

“Dovoljno smo jaki pružiti podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja i odgovorimo na svaki izazov”, istakao je Habermayer.

Uz Sarajevo vježba “Brzi odgovor 2023.” odvija se na više lokacija širom zemlje te je primjetan veći broj vojnih vozila i letjelica međunarodnih mirovnih snaga.

Ova se vojna vježba održava u nedelji kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prvo najavio da će zabraniti, a zatim i spriječiti dolazak visokog predstavnika Kristijana Šmita u Banjuluku. Očekivalo se i kako će biti organizovani protesti u slučaju njegove posjete. Šmit je na kraju otkazao posjetu objašnjavajući kako ne želi od toga praviti predstavu.

(Anadolija) Foto: Anadolija

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube