21.7 C
Banja Luka

Vrtoglav rast cijena namirnica, krompir skuplji za 210%

Povećanje cijena osnovnih životnih namirnica u BiH tema je o kojoj se govorilo tokom cijele godine. Kako je koji mjesec dolazio i kako se stanje na svjetskom tržištu mijenjalo, tako su i građani Bosne i Hercegovine sa zebnjom iščekivali šta je sljedeće.

Povrće, ulje, brašno, pileće meso, samo su neki od prehrambenih proizvoda čije su cijene vrtoglavo rasle u 2021. godini, a velikog uticaja na poskupljenje nekih od ovih namirnica imao je konstantan rast cijena goriva.

Tako je cijena dizel goriva na početku godine bila 1,80 KM, a benzina 1,85 KM, dok je prosječna cijena dizela na kraju godine 2,29 KM, a benzina 2,34 KM, što predstavlja značajno povećanje.

Svjesni su i potrošači da od cijene goriva zavisi i cijena brojnih drugih proizvoda, ali nisu zadovoljni što i kada se cijena nafte na svjetskom tržištu snizi, to se kod nas na drugim proizvodima ne osjeti.

Privrednik Saša Trivić na svom Twiteru objavio je spisak pojedinih proizvoda koji su značajno poskupjeli u proteklom periodu, a iz ovoga vidi se da je najviše poskupio krompir i to za preko 210 posto.

Slijedi ga integralno pšenično brašno sa preko 33 posto većom cijenom, zatim lan sa takođe poskupljenjem za više od 33 posto, topljeni sir sa preko 32 posto većom cijenom, zatim namjensko brašno tip 400 za oko 30 posto, ali i druge vrste brašna poskupile su za 23 do 30 posto. Porasla je i cijena jaja i to za preko 13 posto.

Poskupljenje struje veliki izazov

Murisa Marić iz Udruženja građana DON iz Prijedora smatra kako se u ovoj godini vrlo malo radilo na tome da se, koliko je to moguće, rast cijena ublaži, već se fokus stavio na neke druge stvari, piše Klix.

Osvrnula se i na najavljena poskupljenja električne energije, te kazala kako će, ukoliko poskupi struja za privredu, sigurno poskupiti dodatno i sve osnovne životne namirnice, te će se sve to „opet prelomiti preko leđa potrošača“.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here