30.7 C
Banja Luka

Vrtoglava cijena rata u Ukrajini: Teško izračunati koliko je oružja isporučeno, evo šta su ekonomisti zaključili (VIDEO)

Evropa i SAD pomažu Ukrajini sa mnogo milijardi evra.

Teško je izračunati koliko tačno vojne pomoći prima ta zemlja, no ekonomisti Kilskog instituta za svjetsku ekonomiju su to ipak pokušali.

Andre Frank i njegov tim sa Instituta za svetsku ekonomiju Kila (ifw) u sjevernoj Njemačkoj, svake nedjelje kopaju po brdu javno dostupnih informacija o pomoći Zapada Ukrajini. U svom do sada jedinstvenom „Ukraine Support Tracker” pokušavaju da nezavisno izračunaju stvarnu pomoć u smislu vojne opreme, humanitarnih usluga i finansijske pomoći za zemlju koju je napala Rusija,

Najveći izazov za ekonomiste je da od 100 milijardi evra koliko je dato i obećano izračunaju finansijski udeo vojne pomoći. To nije lak zadatak: zvanične informacije iz SAD ili Velike Britanije o vojnoj pomoći su nepotpune.

Koliko vrijede stari njemački tenkovi?

To se odnosi i na publikacije njemačke vlade, koja redovno ažurira spisak vojne opreme koja se isporučuje.

– Na prvi pogled izgleda veoma transparentno, jer su date i brojke – kaže Frank u intervjuu za DW.

– Ali želimo da isporukama Ukrajini damo novčanu vrijednost – odnosno da pokažemo koliko ta pomoć zapravo košta.

To je posebno teško za Njemačku, jer je Berlin u proteklih deset mjeseci rata predao vojnu opremu iz zaliha Bundesvera koja se odavno ne koristi ili je otpisana – pa stoga nema trenutno važeću procjenu cijene.

Na primjer, protivavionski tenk Gepard, koji datira još iz Hladnog rata. U međuvremenu, iz Njemačke je isporučeno 30 jedinica ovog sistema, koji pomaže ukrajinskoj vojsci da se odbrani od ruskih raketnih napada. I tamo je od velike vojne vrijednosti, tvrde izvori u Kijevu.

Ekonomisti iz Kila zato neprestano sastavljaju dugački „cjenovnik” vojne opreme i drugih zaliha pomoći kako bi na kraju ipak mogli da izračunaju finansijsku pomoć.

Nakon intenzivnih konsultacija, Geparda procjenjuju na 1,2 miliona američkih dolara. Slična je situacija i sa poljskim tenkovima T-72, ​​koji su prvobitno bili iz sovjetske proizvodnje, a iz Varšave su prebačeni u Kijev. Po komadu – vrijednost od 1,6 miliona američkih dolara.

Drugi primjer je isporuka vreća za spavanje, smatra Frank. Dio toga ide kao humanitarna pomoć, a drugi kontingent je namijenjen isključivo ukrajinskim vojnicima na prvoj liniji fronta.

Njemačka očigledno isporučuje više nego što se zna

„Ukraine Support Tracker” vojnu pomoć i obećanja Njemačke procjenjuje na preko 2,3 milijarde evra – dok spisak njemačke vlade sa početka decembra iznosi 1,9 milijardi evra. Obje vrijednosti su ispod nivoa stvarno date pomoći.

– Polazimo od toga da je njemačka vojna pomoć još veća od vrijednosti koju upravo objavljujemo – kaže Frank, opisujući konzervativno računovodstvo svoje radne grupe.

Na primjer, savezna vlada ne daje nikakve informacije o obimu isporuka municije za najsavremeniji odbrambeni sistem rakete Iris-T.

Uređaj je očigledno od jeseni štitio region ukrajinske prestonice Kijeva od ruskih raketnih napada. To se može zaključiti iz objava na društvenim mrežama iz krugova ukrajinske vlade o uspešno uništenim ruskim projektilima. Kijev ne otkriva operativne detalje ukrajinske vojske. Od jeseni ruska vojska masovno gađa ukrajinski energetski. Raketa Iris-T na svjetskom tržištu košta 616.000 dolara.

– U zavisnosti od toga koliko raketa ima, to naravno može da napravi veliku razliku – kaže istraživač ifv Frank.

FOTO: VASILIY ZHLOBSKY/EPA
FOTO: VASILIY ZHLOBSKY/EPA

– Ali to je jednostavno tako, zvanične informacije koje imamo iz Njemačke ne daju nam priliku da procjenimo ukupnu vrijednost. Nejasno je koliko je ukrajinski PVO sistem do sada ispalio raketa Iris-T, a koliko će biti isporučeno kasnije. Ne postoji način da to ispravno utvrdimo sa zvanično dostupnim izvorima.

Slična je situacija i sa takozvanom kružnom razmjenom oružja: to jest, kada istočne države NATO, poput Slovačke ili Slovenije, predaju stare sovjetske tenkove Ukrajini i zauzvrat dobiju vojnu opremu od Nemačke.

– Tu razmjenu ne kategorišemo kao pomoć Njemačke Ukrajini, jer to ne koristi Ukrajini direktno – kaže Frank.

Najviše vojne pomoći iz SAD

Pa ipak, ekonomisti sa Kila su uvjereni da su njihovi proračuni sa posljednjim ažuriranjem s početka decembra, veoma bliski realnosti.

– Čak i ako precijenimo pojedinačno oružje i drugu robu vojne pomoći, to se nadoknađuje na drugim mjestima – kaže Frank za “Dojče vele”.

FOTO: ROMAN PILIPEY/EPA
FOTO: ROMAN PILIPEY/EPA

Kada je riječ o bilateralnoj isporuci vojne opreme, SAD su ubjedljivo na prom mjestu sa 23 milijarde evra, na drugom je Velika Britanija sa 4,1 milijardu evra, a sledi Njemačke sa 2,3 milijarde evra.

Lakše je dobiti pregled velikih ukupnih suma pomoći Ukrajini: to jest, svu humanitarnu pomoć, finansijsku pomoć i vojnu robu koju države zapada zajedno pružaju Ukrajini.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here