Naslovna Region Vučić: Nismo još dobili nacrt onoga što želi EU, papir i dalje...

Vučić: Nismo još dobili nacrt onoga što želi EU, papir i dalje ne postoji

0
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, u obraćanju građanima, da Srbija još nije dobila nacrt onoga što želi EU o pitanju Kometa, kao i da je srpskA strana dostavila svoj prijedlog, a albanska svoj.

– Radio sam sa njima tri dana po tom pitanju, mi smo dostavili svoj prijedlog, a Albanci svoj prijedlog. Ništa još nismo dobili iz Brisela i taj papir i dalje, do danas do 18 sati ne postoji – rekao je Vučić nakon sastanaka prethodnih dana sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom.

Istakao je da ne postoji taj papir i da čim bude postojao da će da obavijesti javnost i ukazati šta je loše ili dobro, ako tog dobrog bude bilo u nečemu, što je za Srbiju svakako teško.

– Ćutao sam danima o KiM. Nisam izlazio u javnost ni sa izjavama, ni sa analizama, želeći sve da prikupimo. Mi smo prethodnih dana razgovarali o tome šta je potrebno da bi se stiglo do normalizacije odnosa sa Prištinom. Normalizacija za mene nije eufemizam za priznanje Kosova de fakto ili de jure. Normalizacija koju smatram potrebnom je da imamo bolje odnose sa Albancima nego što ih imamo danas i da pokušamo da živimo koliko je moguće zajedno i koliko jedni pored drugih – izjavio je Vučić.

„Sutra se navršava 19 godina od pogroma srpskog stanovništva na KiM“

Vučić je rekao da se sutra navršava 19 godina od pogroma srpskog stanovništva na KiM.

– Albanci su iskoristili stradanje dečaka u selu Čabra i za to bez ikakvih dokaza optužili Srbe iz sela Zubče kod Zubinog Potoka i u jeku organizovanja mitinga pripadnika tzv. OVK, a ćutanja srpskih zvaničnika, protjerali su više od 4.000 Srba, osmoro Srba ubili, uništili 35 vjerskih objekata, preko 40.000 predmeta, ikona i mnogih drugih važnih, uglavnom sakralnih religijskih predmeta su zauvek izgubljeni, nestali. Čitava mjesta poput Belog Polja kod Peći i Svinjara u Mitrovici gotovo u potpunosti očišćeni od srpskog življa – rekao je Vučić.

„U Ohridu neće biti nikakav sudbonosni dan, daćemo sve od sebe da sačuvamo mir“

Predsjednik Srbije je naveo da u Ohridu nije i neće biti nikakav sudbonosni dan i da nije nikakav problem u tome šta se potpisuje, nego što se svi nadaju da će on da potpiše.

– Nikoga na političkoj i javnoj medijskoj sceni nije briga ništa oko KiM. Jedino za čime brinu to je da imaju priliku da izvrše javno streljanje na predsjednika Srbije. Oni se svi nadaju, oni koji organizuju protest ovde sutra, i ovi drugi, svi se nadaju da ću da potpišem da bi mogli da traže moju glavu na tacni, kao da sam ja pravio taj plan, a ne zato što bi bili uplašeni ili nezadovoljni ili nesrećni što bi taj plan bio prihvaćen. Naprotiv, biće nesrećni ako taj plan bude prihvaćen – istakao je Vučić.

Poručio je da će „u ime pristojne, normalne Srbije“ pokušati da urade ono što je za Srbiju najbolje.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube