Naslovna Izdvajamo Vukanović demaskirao Viškovića: „Ovo sam rekao više zbog javnosti, jer to je...

Vukanović demaskirao Viškovića: „Ovo sam rekao više zbog javnosti, jer to je za vas sitno“ (VIDEO)

Žestoka rasprava povela se u Narodnoj skupšitini Republike Srpske nakon što se resorna ministrica Zora Vidović pohvalila kako je Republici Srpskoj najbolja situacija te kako se povećava minimalac za 150 KM.

U raspravu se uključio i narodni poslanik Nebojša Vukanović.

„Meni je žao što premijer ode kada je postalo najinteresantnije. Što se tiče poreza na dohodak, bilo bi zanimljivo da nam Vlada kaže ko su najveći dužnici i kolika su dugovanja od direktnih poreza. Dakle, kad spominjem premijerovog sina, nemam ništa protiv da on bude milioner i zapošljava ljude. Ali, imam protiv kada se iza zakulisanih radnji s članovima svoje porodice sklapaju štetni poslovi po državu“, kazao je Vukanović, prenosi „SB“.

„Dakle, Centar za automobilsko inženjerstvo i ‘Prointer’ dobili su od Vlade RS i Ministarstva saobraćaja posao stručnog nadzora tehničkih pregleda. Osam posto od 400.000 vozila, to je, otprilike, milion i po maraka godišnje. Taj posao dobio je dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci“, dodao je Vukanović.

„Inače, taj posao u proteklih 10 godina radili su Saobraćajni fakultet u Doboju, na kojem predaje premijer Višković, i Mašinski fakultet iz Banjaluke, na kojem je dekan bio Darko Knežević, inače kum profesora Milašinovića, koji je dobio posao. A, taj Milašinović fiktivno se povukao, a kasnije osnovao novu filmu ‘Altro’ d.o.o., koja se bavi tehničkim pregledima, i sam je u sukobu interesa i suvlasnik 50 posto u tom poslu je sin premijera Viškovića“, istakao je on tokom skupštinskog zasjedanja.

Na pitanje predsjedavajućeg Narodne skupštine kakve to ima veze ima s dnevnim redom, Vukanović odgovara:

„Dokazati vezu između premijera Viškovića, koji poslije 10 godina pod čudnim okolnostima ne učestvuje na tenderu, i dekana Mašinskog fakulteta, koji je kum poslovnog čovjeka koji je dobio posao, a koji je prije njega bio dekan i koji su sami učesnici skupa sa ‘Prointerom’ i dobili od države milion i pol i vama tu nema ništa sporno, aferim“, kazao je Vukanović i dodao:

„Zamislite jednu paralelu, da premijerka Njemačke Angela Merkel svome sinu i kćerki kao jedinom ponuđaču da posao od države vrijedan milion i pol eura, u kojoj je njegov sin suvlasnik, a prije toga radio na fakultetu na kojem je ona bila profesor. Znate li koliko bi dugo bila kancelar Njemačke? Ni 24 sata!

Ovo sam rekao više zbog javnosti, jer to je za vas sitno, šta je za vas milion i pol maraka. I, naravno, tu je i ‘Prointer’, gdje je sin od oca nacije samo konsultant. Sve je to plod slučajnosti“, poručio je Vukanović.

Nakon što je Vukanović upitao ministricu Vidović zna li koliko minimalac iznosi u zapadnim zemljama, poput Islanda i Švicarske, uslijedio je novi šok.

„Mašite vi glavom, samo otiđite na Londonsku berzu, nikad niste odgovorili na pitanje kakva je uloga Igora Dodika i čuvenog advokata Miloša Stefanovića iz Bijeljine za zaduženje na berzi. I ko je dobio procent i nagradu za posao koji ste odradili. Mislili ste da se neće saznati, pa vidite da znam svaki vaš korak, unaprijed.

Nemojte misliti da ćete iznositi pare na strane račune i preko njih prljavim novcem ulagati u Jahorinu ili u stambene komplekse ili ćete iznosti pare pa ih prati tako što ćete kupovati naše obveznice i da ćemo sutra, kad se promijeni vlast, mi reći da je sve legitimno. Niste ni svjesni koliko ćete imati insajdera koji će biti svjedoci saradnici u vašem ministarstvu svega toga što radite“, poručio je Vukanović ministrici Vidović.

(Agencije)