Naslovna Izdvajamo Vukanović ministrici finansija: Zašto RS ima smeće kreditni rejting?

Vukanović ministrici finansija: Zašto RS ima smeće kreditni rejting?

Zaduženje na londonskoj berzi izazvalo je novu polemiku u NSRS. Najglasniji opoziciionar Nebojša Vukanović, imao je šta reći ministrici finansija Zori Vidović.

“Samo da znate gđo Vidović, kad tad ćete odgovarati za sva zlodjela koja ste počinili. Zašto ste prodali na berzi ispod pulta akcija. Uzeli ste 600 miliona KM, ne date da postavim pitanje?”

Nakon što ga je predsjednik NSRS Nedjeljko Čubrilović opomenuo da bi mu mogao oduzeti riječ, Vukanović je odgovorio:

Ja pričam nemojte mi upadati u riječ. Zašto imamo “smeće” B3 kreditni rejting. Ima A, A1, O3, to su najbolji…. Imaju loši B, B1, B3. Mi smo B3. Nek kažu šta je napisala Societe General Banka.. Neka kažu kakva je uloga Igora Dodika u zaduženju. Koliko se puta tokom zaduženja čuo sa Zorom Vidović Kakva je uloga Miloša Stevanovića i Medjida Pajića? Ko će vratiti 600 miliona za godinu dana? Uboga svaki dan u godini 2 miliona, ne bi da ih šišamo“, kaže Vukanović.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da se Republika Srpska na Londonskoj berzi zadužila u skladu sa odlukom Narodne skupštine Republike Srpske koja je donesena u decembru prošle godine. Vidovićeva je rekla da je apsolutno postignut odličan efekat na Londonskoj berzi na kojoj su bila 44 kupca iz čitavog svijeta.

I PDP-ova Jelena Trivić, inače doktor ekonomskih nauka imala je primjedbe:

Možete vi da snimite 100 000 videa kako je to dobro što ste vi uradili za Republiku Srpsku. Svakome je to jasno da je katrastrofalno to što ste vi uradilu po RS. Da način otplate bude po dospijeću duga, da 2026.godine dođe 600 miliona KM samo po tom osnovu da vratimo. a gdje je još 700, 800, 900 po osnovu drugih zaduženja”.

Tema je bila i jedokratna pomoć, od 50 do 100 KM, za borce i penzionere koja je već prije Vaskršnjih praznika otpočela.

“Rodojublje su izgleda bolje naplatili oni koji su izgubili vola, nego oni koji su izgubili sina”, oštro je kriterijume i način dodjele pomoći borcima kritikovao Ljubiša Krunić iz PDP