Naslovna Izdvajamo Vukanović: Nakon izbora zbog Alumine slijede hapšenja!

Vukanović: Nakon izbora zbog Alumine slijede hapšenja!

0

U petak je, u Zvorniku, najavljen protest zbog prodaje Alumine. Vlada Republike Srpske je 28. jula ove godine donijela odluku o prodaji 43 miliona maraka vrijednih potraživanja institucija republike Srpske od fabrike glinice Birač u stečaju preduzeću Pavgord iz Foče. Radnici Alumine su u nekoliko navrata upozoravali da Vlada ne treba da prodaje potraživanja, da se to radi netransparentno a tražili su da i drugim zainteresovanima bude omogućena kupovina. Opozicija, od kada je Vlada najavila prodaju potraživanja, upozorava da se radi o kriminalu a jedan od onih koji je pozvao na proteste u Zvorniku je poslanik Nebojša Vukanović. On za Gerila info objašnjava zašto će biti u Zvorniku u petak.

Nebojša Vukanović

Kako komentarišete sve što se dešava oko Alumine u posljednjih mjesec dana?

Jednom riječju organizovani kriminal i pljačka javnih resursa Republike Srpske sa ciljem da mala grupa ljudi, političara na vlasti i njima bliskih tajkuna, ovlada svim važnim resursima, posebno Aluminom. Postoji organizovana kriminalna grupa, na čijem se čelu se nažalost nalazi Vlada Republike Srpske i premijer Radovan Višković, te Milorad Dodik, Zoran Stevanović, te Gordan Pavlović Goci, vlasnik kompanije PAVGORD, i Mladen Milanović Kaja, vlasnik Nove banke, koja nastoji da na silu otme Aluminu na nezakonit način, a u tome iz pomažu zarobljene institucije, od pravobranioca Milimira Govedarice, do sudija, tužioca… Vlada je donijela nezakonit Zaključak o prodaji potraživanja u Fabrici glinice Birač PAVGORDU i predaji Alumine, a naše je da se borimo da spriječimo otimačinu i pljačku.

Da li je pprodajom potraživanja ugrožen interes Republike Srpske?

Alumina godišnje ima preko 300 miliona maraka prihoda i da nije korupcije i organizovanog kriminala, stečaj bi davno bio završen, državi i povjeriocima izmirena sva potraživanja, a Vlada bi ostala većinski vlasnik i ova kompanija bi punila budžet Republike Srpske svake godine sa nekoliko desetina miliona. Nažalost interesi tajkuna i političara su iznad interesa naroda, i zbog toga se donose ovakve sramne i nezakonite odluke. Nigdje u svijetu ne postoji slučaj da država na privatne kompanije prenosi naplatu poreza i doprinosa, a upravo je to uradila marionetska Vlada Radovana Viškovića, a ćutanje premijera i ministara o ovoj temi, jer već mjesecima vlada muk i “omerta”, mafijaški zakon ćutanja, govori više od 1000 riječi.

Zašto niko ne postavlja pitanje odakle Pavgordu toliki novac?

U više navrata sam postavljao javno pitanja o poslovanju PAVGORDA i porijeklo novca za izdavanje garancije, ali zanimljivo da svi ćute, i Vlada, pravobranilac Govedarica, vlasnik PAVGORDA Gordan Pavlović, Agencija za bankarstvo Republike Srpske, Uprava Nove banke i njen vlasnik Kaja, a posebno je zanimljivo ćutanje i aktuelnog rukovodstva Alumine. Postoji sumnja da je Garancija Nove banke sporna, da nije validna, kao i sumnja da se radi o operaciji pranja novca.

Najavljen je protest u Zvorniku, vi ste najavili da idete na protest. Šta će biti poruka protesta i kakvu reakciju očekujete?

Sutra putujem u Zvornik i biću sa svojim saborcima svakako na protestu, koji sam i inicirao, a očekujem da dođe dosta građana Zvornika i randika Alumine, da se pošalje jasna poruka vlastima i moćnicima. Prva Odluka nakon izbora nove Vlade u oktobru, ukoliko pobijedi opozicija a Za pravdu i red lista Nebojše Vukanovića bude dio nove Vlade, biće poništavanje spornog Zaključka o predaji Alumine i Fabrike glinice Birač PAVGORDU, te hapšenje i procesuiranje svih koji su učestvovali u kriminalnim i nezakonitin aktivnostima, prije svega premijera Radovana Viškovića i članova njegovog Kabineta koji su najodgovorniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: