30.7 C
Banja Luka

Vukanović: Nikada ne bi glasao da BiH uvede sankcije Rusiji

Poslanik u NSRS Nebojša Vukanović i predsjednik „Liste za pravdu i red“ za Klix.ba je govorio tome kakvu bi politiku vodila opozicija u Republici Srpskoj da je na mjestu SNSD-a, greškama opozicije, i finansijskoj krizi u Republici Srpskoj.

Na pitanje da li se pristup opozicije pokazao pogrešnim s obzirom na to da izborni rezultati nisu bili zadovoljavajući Vukanović je kazao da niko u opoziciji nije „papa“.

„Ko radi taj i griješi. Morate shvatiti da rezultati izbora ne odražavaju stvarno volju građana. Zašto Centralna izborna komisija krije da objavi dokument o kontrolnom brojanju u Republici Srpskoj. Zar to nije dovoljan pokazatelj da sruši sve tzv. izborne pobjede Milorada Dodika. zar vam nije najbolji pokazatelj rezultati izbora u Bijeljini gdje je više od 2/3 ljudi glasalo protiv Milorada Dodika dok je na proteklim izborima bila tijesna razlika“, smatra Vukanović.

On smatra da opozicija nije ništa slabija nego ranije te da su mnogo veće turbulencije u vladajućoj koaliciji, nego neslaganje u opoziciji.

„Ali tamo vlada mafijaški zakon ćutanja pa se o tome ne govori. Posljednji izbori, a raniji, su pokazali da narod ne podržava Dodika, ali nažalost imamo korumpirane evropske zvaničnike, prvenstveno Schmidta, korumpiran CIK i druge institucije koje ne mogu da obezbijede da se odbrani stvarna izborna volja. To je najveći razlog za te, ako se mogu tako nazvati, neuspjehe opozicije u Republici Srpskoj“, rekao je Vukanović.

Smatra da se stvarna snaga opozicije mogla vidjeti u Bijeljini na prijevremenim izborima gdje je Ljubiša Petrović odnio ubjedljivu pobjedu.

Govoreći o finansijska situacija u Republici Srpskoj Vukanović je rekao da je ona na ivici bankrota.

„To je svima jasno. Oni panično pokušavaju da nađu, ne pitajući za bilo kakve uslove, bilo kakav aranžman da pokrpe rupe. Sve je to posljedica haosa, anarhije i izvlačenja para iz budžeta na račune dvorskih firmi koje dobijaju dogovorene poslove. Najbolji primjer je ovaj teniski turnir koji je trebao koštati 15 miliona KM, na kraju je koštao 46 miliona. Republika Srpska bi davno doživjela bankrot da nema stranaca, prije svega MMF-a, EBRD-a, Svjetske banke koji daju slamku spasa Dodiku“, rekao je Vukanović.

Naglašava da je pitanje dana kada će RS bankrotirati i kada će Vlada prestati da prodaje obaveznice i trezorske zapise, što će značiti da neće biti novca za plate i penzije.

„Višković kaže da je išao da pregovara sa Kinezima oko kredita za gradnju hidroelektrane Dabar. Taj kredit je realizovan, već je bila prva situacija i Kinezi su ušli u posao. Jasno da oni nisu smjeli javno reći mi smo išli da prosimo pare od Kineze po bilo koju cijenu. Jasno je da je to bio ključni razlog posjete. Vidite da su ušli u probleme i sukobe sa nekim domaćim bankama koje su pokušali da reketiraju i da je smanjena zainteresovanost za kupovinu obveznica na domaćem tržištu. Nema aranžmana MMF-a, nema ruskog kredita, nije im preostalo ništa drugo nego da se okrenu Kinezima“, kazao je Vukanović.

Na pitanje kakvu bi politiku opozicija u RS-u vodila da je na poziciji Milorada Dodika, konkretno u slučaju državne imovine i odnosa prema Rusiji, Vukanović je kazao da se ne mjeri na ta dva pitanja politika političkih blokova ili stranaka.

„Jasno je da smo mi i dosad, a mogu govoriti samo u ime liste Za pravdu i red, dali nemjerljiv doprinos normalizaciji odnosa. Ja sam ponosan na činjenicu da mogu doći pred rudare u Zenicu i radnike namjenske industrije u Bugojnu, da me zovu kad imaju problem. Trudim se da budem zaštitnik obespravljenih i sirotinje i u Federaciji i u Republici Srpskoj“, rekao je Vukanović.

Dodaje da su na vlasti oni bi insistirali na meritokratiji, profesonalizaciji zarobljenih institucija, lustraciji pravosuđa, zaustavljanju korupcije i kriminala.

„To su ključne stvari kojim bi se pokazala razlika. Prije svega bi radili na istinskoj normalizaciji odnosa, na smanjenju tenzija. ne bi smo nikad plasirali ove Dodikove priče o otcjepljenju, referendumu, samostalnosti. Mi bi tu apsolutno prihvatali dejtonsku Bosnu i Hercegovinu, na dejtonskim principima i nikad ne bi zaloupotrebljavali mehanizme koji postoje u Dejtonskom sporazumu za zaštitu nacionalnih interesa kao što oni zloupotrebljavaju“, naglašava Vukanović.

U nastavku je rekao da je pitanje imovine vještački nametnuto, a da se prema ratu u Ukrajini treba postaviti neutralno.

„Jasno je Dejton odredio čija je imovina. To se vještački plasira u javnost kako bi se skrenula pažnja javnosti sa nekih suštinskih problema u društvu“, rekao je Vukanović.

Smatra da Bosna i Hercegovina treba izaći iz svih sukoba, a ne da kao mala ulazi u sukobe „slonova“.

„Nisu u Ukrajini stvari crno-bijele. Morate biti svjesni da je tamo bio potpisan jedan sporazum koji se nije primjenjivao i da su Rusi koji žive u istočnom dijelu Ukrajine godinama bili izloženi granatiranju. Rusija je velika imperija, ja neću nikada štititi agresiju. Od prvog dana govorim da je ključno da se što prije završi rat. Ali stvari nisu crno-bijele i ja nikada ne bi glasao da Bosna i Hercegovina uvede sankcije Rusiji. U tome sam jasan. Ja ne bi kao Dodik bio licemjer“, rekao je Vukanović.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here