Naslovna Najnovije Vukanović: Očekujem da SDS ispoštuje dogovor i kandiduje najpopularnijeg kandidata. Trenutno, to...

Vukanović: Očekujem da SDS ispoštuje dogovor i kandiduje najpopularnijeg kandidata. Trenutno, to sam ja

0
Poslanik u narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović (Lista za pravdu i red) kaže da još uvijek očekuje da ga SDS i opozicija kandiduju za člana Predsjedništva BiH kao kandidata sa trenutno najvećom šansom za pobjedu.

„Ja sam mislio da će biti kao što je bilo svih ovih godina da se prikupi 5.000 potpisa i 20.000 KM pa da se prijavite za člana Predsjedništva i Parlamentarnu skupštinu. Mi smo dogovorili da idemo i za Narodnu skupštinu RS i Parlament BiH i člana Predsjedništva. Međutim ove godine su naprasno došlo do izmjena i uveden je treći nivo prijave u kojem morate imati 10.000 potpisa i 50.000 KM za člana Predsjedništva“, kaže Vukanović za BUKU.

On navodi da bi se možda nekako i skupilo 50.000 KM, ali to je za jednu malu stranku stvarno prevelik zalogaj.

„Da morate imati taj novac kao ulaznicu za izbore, to je previše. Ne bih odustajao od kandidature da je ostalo kao i prije“, rekao je Vukanović.

Ipak, on smatra da bi opozicija, a tu misli na PDP i SDS trebali ispoštovati raniji dogovor i oni ga kandidovati za ovu poziciju.

„Ostajem pri onome što smo imali ranije da opozicija treba da kandiduje ljude za ove dvije funkcije. I dalje se nadam da će se u PDP-u i SDS-u držati dogovora da će se predložiti najpopularniji ljudi. To je na njima. Ukoliko izigraju dogovor ja ne mogu da utičem na njih. Ja apsolutno očekujem da budem drugi kandidat kojeg će istaknuti opozicija. Bar na osnovu prethodnog dogovora. Ja imam istraživanja koje su radili u SDS-u i PDP-u prema kojim smo Jelena Trivić i ja imamo najviše šanse unutar opozicije. Tako da su svi svjesni rejtinga i koliki ko ima uticaj i šansu za pobjed i ostaje da se vidi da li će to ignorisati i preći preko istrživanja koja su radili pa kandidovati nekog zbog partijskih interesa ili će predložiti najbolje kandidate ja u to neću ulaziti. Kažem, očekujem da me podrži opozicija po dogovoru, a ako se ne desi ja neću tu praviti probleme i onda ću se okrenuti svojoj listi za Skupštinu“, rekao je on.

Kako kaže, trenutno ni on ne zna koga će SDS predložiti, jer su ga u opoziciji odlučili iključiti iz procesa odlučivanja jer nije član neke velike stranke.

„Ja sam desetak godina pomagao opoziciju na svakom nivou i nisam tražio nešto zauzvrat niti sam kalkulisao. Ako oni smatraju da me eliminiše to što nisam član velike stranke onda u redu, mislim da to neće naići na odobravanje ljudi. Sa druge strane bilo bi za političku scenu RS da se kandiduje Nenad Nešić, jer će on doživjeti pravi debakl na izborima i neće imati više od 10 do 15 hiljada glasova i to će značiti nenjgovu eliminaciju sa političke scene jer bi ostao i bez mandata u parlamentu. Inače, bilo kakv pakt sa Nešićem će nanijeti štetu opoziciji i ja neću nikakv dogovor sa njim podržati,niti one koji to dogovaraju“, rekao je naš sagovornik i osvrnuo se na posljednji skandal u kome se našao jedan od mogućih kandiata za člana Predsjedništva, predsjednik SDS-a Mirko šarović koji nije prijavio imovinu u Srbiji.

„Mislim da je Mirko Šarović trebao prijaviti ta dava stana i tri parcele. Ali znate da šta god ovdje prijavite ili ne prijavite nemate nikakvih posljedica i to večiki broj političara koristi.“

Vukanović kaže da i dalje Jele Trivić ima njegovu bezuslovnu podršku kao kandidat za Predsjednika RS.

„Vi ste vidjeli da je Jelena nedavno pri pitanju ja ili Šarović dala neutralan odgovor, ali to ne znači da ja neću iskreno podržati Jelenu. Ključno je za Republiku Srpsku da ona pobijedi, kao što je bitno da naša lista ima pet, šest poslanika da možemo da odlučujemo nakon izbora i da kad dođe do promjene vlasti da se ne dogodi nikakvo kalkulisanje ili nagodbe sa bilo kime ko je bio dio zloupotrebama. Nama treba lustracija i borba protiv korupcije i nepotizma, a preduslov za to je pobjeda jele Trivić i da Lista za pravdu i red dobije jak klub u Narodnoj skupštini kako bi imala možda i ključnu ulogu u formiranju Vlade i postavljanju osnovnih standarda“, rekao je Vukanović za BUKU.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: