Naslovna Izdvajamo Vukanović: Opasno je kad Izetbegović prijeti unitarizmom, kao i kad Dodik otcjepljenjem...

Vukanović: Opasno je kad Izetbegović prijeti unitarizmom, kao i kad Dodik otcjepljenjem (VIDEO)

0

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, kazao je u emisiji BHT1 uživo kako se u BiH “treba držati izvornog Daytona”.

On je, za razliku od ostatka opozicije, kako kaže, ostao na sjednici Narodne Skupštine koju je sazvao predsjedavajući Predsjedništva jučer ne bi li “urazumio Dodika”.

“Narodna Skupština njemu služi da svrne pažnju javnosti. On odgusla jednu narodnu gdje zaprijeti strancima”, kaže Vukanović i dodaje da su “opasne igre kojima se igra Milorad Dodik”.

“Kranje je vrijeme da se urazumimo… Sramota je kako se ponižava taj visoki dom. Krajnje je vrijeme da napravimo zaokret i izađemo iz ovog gdje nas plaše ova trojica. Koliko su opasne Dodikove priče, toliko su opasne i Bakirove o ukidanju entiteta i unitarnoj BiH. Krajnje je vrijeme da 25 godina nakon Daytona prihvatimo izvorni Dayton”, govori on.

Na pitanje zašto se opet gura priča o otcjepljenju, on kaže da je to zato jer “Dodik ide kod Erdogana u ponedjeljak”.

“Jedan opšti haos vlada. Da se ne bi pričalo o suštinskim problemima…, da ne bi postavljali pitanje kako Dodik kao protivnik neoosmanizma ide prositi  novac kod Erdogana, onda on pokušava pričati ispričane priče. To je jedna neupješna predstava”, ističe Vukanović.

Po Vukanovićem riječima, bilo je visokih predstavnika, poput Ahdowna, koji su kršili ljudska prava, ali da je Dodiku bilo cilj kazniti ih, kako kaže Vukanović, mogao je učiniti 15 godina.

“On provocira bez potrebe strance. Ja smatram da trebamo biti više suverenisti. Da ne ide ni Bakir ni Čović ni Dodik nikud. Zna se da će Srbi biti bliski s Rusima, Bošnjaci s Turcima, Hrvati s Nijemcima, to je neka tradicija, ali mislim da ne smijemo biti ničije marionete”, dodao je poslanik iz Narodne Skupštine Republike Srpske.

Govorilo se u emisiji o nabavci vakcina, epidemiji koronavirusa i tome slično.

BHRT

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: