Naslovna Izdvajamo Vukanović: Ove sankcije su kao da meni zabranite da uđem u restoran...

Vukanović: Ove sankcije su kao da meni zabranite da uđem u restoran Gorice Dodik

0

Nebojša Vukanović, poslanik u NSRS komentarisao je za N1 jučer proširene sankcije Sjedinjene Američkih Država za Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, ali i sankcije koje je ova država uvela za ATV iz Banjaluke. Navodi kako će one za Dodika predstavljati zapravo političku korist, pa pojašnjava koje bi zapravo, po njemu, bile smislene sankcije bile za ne samo za Dodika, nego i Infinity grupu i Prointer (pod čijem je okriljem ATV).

“ATV otkako je promijenila vlasništvo i došla pod okrilje Infinity grupe i čuvenog Prointera dobija desetine i stotine hiljada maraka poslova u kojima se namještaju tenderi. Mnoga preduzeća i javne ustanove na taj način finansiraju tu dvorsku ustanovu koja je pod potpunom kontrolom režima i sad je postala udarana pesnica umjesto RTRS”, rekao je Vukanović.

Kako kaže – ključno je istači kako Dodik uopšte nije zabrinut zbog “navodnih” sankcija – jer, naglašava on, ATV neće imati nikakve posljedice, kao ni sam Dodik.

“Ove sankcije su kao da meni Gorica Dodik zabrani da ručam u restoranu Agape a ja tamo nikada nisam ni ušao. Suštiniski, one Dodiku neće napraviti nikakav udarac”, govori Vukanović.

Navodi kako su Prointer i Infinity grupa neka vrsta ekskluzivnih zastupnika Microsofta i drugih velikih informatičkih kuća,  koncerna i kompanija.

“Kad bi one prestale da posluju sa Prointerom i zabranile, recimo, distribuciju američkih firmi da one budu njeni zastupnici – e to bi već bile neke vrste sankcija koje bi finansijski zabolile režim”, mišljenje je poslanika u NSRS.

“Dodik će od sankcija imati političku korist”

Ponovo navodi kako će ove sankcije samo pomoći Miloradu Dodiku, te da će se uz pomoć njih predstavljati kao žrtva.

“Predstavit će to kao da ga kažnjavaju velike sile jer se bori za RS, a u stvari, to je sve samo jedna velika predstava”, ponavlja Vukanović.

Dodaje kako, Amerikanci, kada hoće nekom da naude, oni zabrane svima poslovanje sa osobama koje su na crnoj listi.

“Amerikanci znaju kako su dovodili Dodika na vlast i kako su bili vrlo brutalni kada je bilo potrebno kazniti njegove političke protivnike. I sama Željka Cvijanović je rekla sinoć kako je ovo podsjeća na 2006. godinu kada je Dodik došao na vlast, jer su tada Amerikanci kaznili SDS – blokirali račune i nekima zabranili učešće na izborima. Licemjerno je zašto Cvijanović i Dodik sinoć nisu rekli da su oni 2006. kreirali spisak, rekli koga treba sankcionisati i da su oni od toga imali najviše koristi. Međunarodna zajednica nosi odgovornost za situaciju u BiH jer su dugo vremena slijepi na korupciju, kršenje ljudskih prava i demokratije i druge stvari”, priča Vukanović.

Ponavlja svoj stav da od ovakvih sankcija Dodik ima samo političku korist.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: