Naslovna Izdvajamo VUKANOVIĆ: Republika Srpska se nalazi pred bankrotom!

VUKANOVIĆ: Republika Srpska se nalazi pred bankrotom!

0

„Atsmosfera koja se stvara vrlo brzo će dobiti odgovor. Ta lažna priča kako se Republika Srpska nalazi u nekoj situaciji koja je teška apsolutno nije tačna“, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

I odgovor je stigao. U vidu novog najvećeg ikada zaduženja kada su u pitanju državne obveznice. U iznosu od nevjerovatnih 210 miliona maraka.

Prema Odluci o zaduženju, koja je objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske, 210.000 obveznica će biti prodato po cijeni od 1.000 maraka. Njihov rok dospijeća je pet godina, a kamata na godišnjem nivou je 6,1 odsto.

Odluka o 58. emisiji obveznica donesena je na sjednici Vlade 25. maja. Da sve pokušava krišom da se uradi, dokazuje i to da se ova Odluka nije našla u skupštinskim materijalima, a ni slovo nije napisano o planiranom zaduženju u saopštenju nakon sjednice Vlade.

„Republika Srpska se nalazi pred bankrotom. Prema mojim informacijama iz Vlade, a koji su uvijek dobro obavješteni izvori i tačni. Mađarska će priteći u pomoć Republici Srpskoj, kupujući obveznice u inostranstvu krajem juna i spasiti Republiku Srpsku od kolapsa. To je nešto dogovoreno na većem nivou. Milorad Dodik je išao u Rusiju, nije dobio pare, išao u Kinu, nije dobio pare, jer smo predzaduženi“, poručuje Nebojša Vukanović.

Cijela priča oko ovog zaduženja mogla bi da bude gotova neposredno pred rok za vraćanje 330 miliona maraka koje je Srpska uzela na Bečkoj berzi, a koje mora da vrati 28. juna ove godine.

„Ta cifra koja dolazi za jedan dan znalo se da dolazi baš na taj dan i u tom iznosu. Morali su se napraviti takozvani baferi, odnosno tamponi za kada to dođe na naplatu. Da se elegantno izađe iz toga. A prilike za to je bilo. Budžet se punio zbog inflacionog poreza, pa najmanje godinu i po unazad, i država je prihodovala po osnovu PDV-a“, objašnjava Jelena Trivić, profesor doktor ekonomskih nauka.

Osvrćući se na dug prema Bečkoj berzi, Milorad Dodik je nedavno rekao da je novac spreman i da se isplata može izvršiti jednokratno. Ako je to tako, onda očigledno nema sredstava za redovne budžetske rashode poput plata i penzija. Ekonomisti podsjećaju na opasnost vraćanja kredita iz novih zaduženja.

„Naša Vlada ne može da se ne zaduži ni dva mjeseca. Jer čim se ne zaduži, nema ni plata ni penzija. A to znači da jesmo u bankrotu“, kaže Aleksa Milojević.

Republika Srpska je do sada emitovala 57 emisija dugoročnih obveznica Republike Srpske u iznosu od 2,19 milijardi maraka.

(BN)  Foto:Capital

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube