20.7 C
Banja Luka

Vulić: Jesmo za izmjene Izbornog zakona, ali ne po nalogu Šmitove izborne komisije

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je da SNSD jeste za izmjene Izbornog zakona, ali za novi zakon koji će zajedno kreirati Srbi, Hrvati, Bošnjaci, a ne ŠIK – Šmitova izborna komisija.

Povodom sutrašnjeg sastanka članova Centralne izborne komisije (CIK) sa parlamentarcima, koji je sazvao predsjednik ove komisije Suad Arnautović, a na kojem će, kakao je najavljeno, biti predstavljen prijedlog za izmjene izbornog zakonodavstva, Vulićeva je u izjavi za Srnu rekla da je upitno o čijem prijedlogu treba razgovarati i ko i šta je predložio?

„Ako su kolege iz SDA sami pisali izmjene, čudi me da su zanemarili da po jedinstvenim pravilima institucija BiH, ako je predmet izmjene više od pola teksta postojećeg mora ići potpuno novi zakon. Ovaj zakon broji izmjene u više od 133 člana, što znači da samo ovaj prelazi polovinu“, naglasila je Vulićeva.

Ona je upitala ko poziva parlamentarce i ko je CIK, ko koga bira – parlamentarci njih ili oni parlamentarce, te da je čudno kako Sekretarijat Predstavničkog doma odobrava presedane bez osnova.

„Ne treba zaboraviti činjenicu da Izborni zakon BiH počinje rečenicom, Član 1.1: ‘Ovim zakonom uređuje se izbor članova i delegata Parlamentarne skupštine BiH i članova Predsjedništva te utvrđuju principi koji važe za izbore na svim nivoima vlasti u BiH’. Dakle, izbore za institucije BiH i principe za ostale!“, podsjetila je Vulićeva.

Što se tiče nadležnosti CIK-a, ona je ukazala i na Član 2.9: „CIK je nezavisan organ koji podnosi izvještaj neposredno Parlamentarnoj skupštini BiH i čija ovlaštenja iz nje proizlaze“.

„Dakle, CIK je odgovoran Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne obrnuto i ima ovlaštenja samo i koliko im Parlamentarna skupština BiH da. To se ne može i ne smije zanemariti, jer sve dok radimo mimo zakona, Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma u ovoj zemlji neće biti napretka“, poručila je Vulićeva.

Ona je istakla da Republika Srpska nikada neće raditi po bilo čijim instrukcijama, a pogotovo ne stranih ambasadora i Kristijana Šmita, već je uvijek za dijalog domaćih izabranih političara.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here