Naslovna Politika Vulić: Vizionar i lider ne može biti svako

Vulić: Vizionar i lider ne može biti svako

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da je nalog za današnji sastanak opozicija u Republici Srpskoj dobila od svojih mentora i opravdano se postavlja pitanje da li im je stigao i nalog za razbijanje srpskog jedinstva.

Vulićeva smatra da je i temu sastanka zadao neko drugi, a ona koju su opozicioni lideri predočili javnost je izmišljena i iskarikirana.

„Umjesto što pojedinci iz opozicije konstantnim analizama i ‘izvrtanjem’ svega što srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže i uradi, a pri tom riječ je o nekome čija su djela i poruke veoma jasni i konkretni što građani Republike Srpske dobro prepoznaju i osjete, bolje bi im bilo da rade nešto korisnije za Srpsku. Vrijeme uloženo u te promašene ‘analize’ i obmanjivanje javnosti je uzaludno gubljenje vremena“, istakla je Vulićeva.

Ona je naglasila da razlog današnjeg sastanka koji su opozicionari naveli – navodno nekakav, kako kažu, novi Dejton i raspakivanje postojećeg – samo je jedan u nizu bezuspješnih pokušaja da obmane građane Republike Srpske koji imaju i oči u uši, te vrlo dobro znaju šta je Milorad Dodik rekao prošle sedmice u Sarajevu.

Vulićeva je rekla da ih donekle i razumije, jer vizionar i lider ne može biti svako pa su možda ovim dubinskim analizama to i spoznali, i možda, ipak, nisu uzalud potrošili vrijeme.

„Svi oni koji žele realo da gledaju današnju BiH, pa tako i naša opozicija vide izmišljene institucije kakve su, između ostalih, Sud i Tužilaštvo BiH – stratišta za Srbe, Ustavni sud BiH, nametanje zakona od visokih predstavnika, prenošenje nadležnosti… To predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji jasno u svom izvornom obliku garantuje prava svih naroda u BiH. Međutim, sadašnja situacija nam pokazuje da Srbi ostaju bez svih prava, među njima i prava na govor“, istakla je Vulićeva.

Ona je upozorila da u takvoj BiH, u kojoj se krši Dejton i koji je skoro potpuno derogiran, nema budućnosti za Srbe.

„Za povratak na dejtonske osnove BiH neophodan je ravnopravan dijalog predstavnika sva tri konstitutivna naroda. Ako opozicija ne shvata da je jedina realna šansa za funkcionisanje zajedničkog nivoa BiH dogovor entiteta i naroda i povratak na izvorni Dejton, možda će na sastanku to shvatiti. Želim da vjerujem da jedinstveni nastup neće biti ugrožen i da neće podleći nalozima svojih mentora – Srpska iznad svega“, poručila je Vulićeva.

(ATV)