Naslovna Najnovije Za godinu dana rezervoar goriva poskupio 26 KM

Za godinu dana rezervoar goriva poskupio 26 KM

0

Za razliku od Federacije BiH, u Republici Srpskoj prosječna cijena goriva je oko 1,90 KM po litru, ali je za 30 posto viša u odnosu na prošlu godinu. To znači da je u ovom periodu rezervoar goriva od 50 litara poskupio za čak 26 KM.

Cijene goriva širom BiH u posljednjih nekoliko dana ponovo rastu, tako da su na nekim pumpama više za pet do sedam feninga po litru. Gotovo da nema pumpe u BiH na kojoj je cijena litra goriva ispod dvije KM!

Promjena marže

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine, raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na jučerašnji dan bio je od 1,76 do 2,26 KM po litru za premium bezolovni benzin 95 i od 1,66 do 2,26 KM po litru za dizel.

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u FBiH za premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,18 KM po litru i za dizel 2,13 KM po litru. Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, cijena litra dizela u ovom periodu lani iznosila je 1,68 KM, a benzina 1,76.

Ukoliko poredimo današnje cijene s prošlogodišnjim, rezervoar dizel-goriva od 50 litara skuplji je za 22,5 KM, a benzina za 21 KM.

– U ovom mjesecu Ministarstvo je zaprimilo 293 obavijesti o promjeni cijena i marži, a koje se odnose na povećanje cijena za 0,05 KM po litru – rečeno nam je iz Ministarstva.

Pet feninga

Za razliku od Federacije BiH, u Republici Srpskoj prosječna cijena goriva je oko 1,90 KM po litru, ali je za 30 posto viša u odnosu na prošlu godinu. To znači da je u ovom periodu rezervoar goriva od 50 litara poskupio za čak 26 KM.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je u ovom periodu prošle godine litar benzina BMB 95 koštao 1,54, a litar dizela 1,51 KM. S druge strane, danas je cijena litra benzina 1,99, a dizela 1,97 KM.

Od maja do danas na benzinskim pumpama u RS bilo je još korekcija cijena goriva, tako da litar trenutno u prosjeku košta oko 2,10 KM, a posljednji put benzin i dizel su poskupjeli za oko pet feninga po litru.

Kontrola cijena

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži u apsolutnom iznosu od 0,25 KM po litru derivata.

Odluka je na snazi od 3. aprila.

(Avaz)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube