Naslovna Izdvajamo „ZA IZDAJU SPREMNI“! Delegacija BiH na zasjedanju NATO-a u Litvaniji

„ZA IZDAJU SPREMNI“! Delegacija BiH na zasjedanju NATO-a u Litvaniji

0

Zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Nikola Lovrinović i član Delegacije Obren Petrović učestvuju na 68. proljetnom zasjedanju PSNATO-a, koje traje od 27. do 30. maja u Vilniusu, Litvanija.

Tokom ovog zasjedanja predviđeno je da se raspravlja o stanju u Ukrajini nakon ruske invazije na tu zemlju. S tim u vezi, učesnici zasjedanja razmotriće i predloženi novi strateški koncept NATO-a, čije se usvajanje očekuje na Samitu NATO-a u Madridu u junu ove godine.

Razgovaraće se i o lekcijama naučenim iz angažmana NATO-a u Afganistanu, o NATO partnerstvu i budućnosti politike otvorenih vrata, o izazovima stabilnosti na Zapadnom Balkanu, Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, o rastućem strateškom značaju Azije i Indo-Pacifika, o stalnim prijetnjama terorizma, o važnoj ulozi i doprinosu žena miru i sigurnosti, o cyber sigurnosti i odbrani, kao i o budućnosti ratovanja.

Tokom plenarnog zasjedanja predviđeno je da se učesnicima obrati predsjedavajući PSNATO-a Gerald E. Connolly, kao i najviši zvaničnici Litvanije, objavljeno je na stoji Parlamentarne skupštine BiH.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube