Naslovna BIH Za Zorana Tegeltiju Kristijan Šmit visoki predstavnik

Za Zorana Tegeltiju Kristijan Šmit visoki predstavnik

0

– Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara u zvaničnom dopisu, mimo odluka SNSD-a, nazvao je Kristijana Šmita visokim predstavnikom, a ne njemačkim turistom kako ga zove vlast u Republici Srpskoj.

Tegeltija je, kako prenosi Patria. Šmita oslovio ovom titulom odgovarajući na pitanje delegata Denisa Bećirovića postavljeno 16. februara šta je konkretno učinilo Savjeta ministara s ciljem informisanja garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma (SAD, EU, UK, Njemačka, Francuska i Rusija) i Ujedinjenih nacija o, kako je naveo, opasnom i agresivnom napadu organa Republike Srpske na ustavni poredak države BIH.

„Odluke NSRS ne predstavljaju ‘opasan i agresivan napad’ na ustavni poredak, već upravo pozivanje na poštovanje slova Dejtona i njegovog Aneksa 4 tj. Ustava BiH“, kazao je Tegeltija…

Kako prenosi Patria, dalje u odgovoru Teletija je Šmita oslovio sa visokim predstavnikom.

„Iz aktivnosti visokog predstavnika za BiH i izjava članica PIC-a može se zaključiti da su isti upoznati sa predmetnim odlukama NSRS te da nema potrebe da ih Savjet ministara upoznaje po tom pitanju.

Mišljenja sam da javno zagovaranje unitarizacije BiH i pozivanje na intervenciju drugih zemalja predstavlja antidejtonsku i antiustavnu politiku, Dejtonska BiH je nastala kao kompromis, on nam je potreban i sada da prevaziđemo trenutne političke probleme i ostvarimo osnovni strateški cilj dobijanje statusa kandidata i članstvo u EU“, naveo je Tegeltija.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube