28.7 C
Banja Luka

ZADNJE UPOZORNJE RUSA! Nikad bliže NUKLEARNOM UDARU!!!

Rusija je upozorila da će Moskva, ukoliko SAD rasporede nuklearno oružje u sjevernoj Evropi, ta postrojenja i skladišta smatrati „legitimnim ciljevima“. Upozorenje je stiglo iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

„Ne treba biti vojni strateg da bi se shvatilo da bi takvi objekti predstavljali izvor direktne prijetnje i, naravno, neminovno bili uvršteni na popis legitimnih ciljeva u scenariju direktnog vojnog sukoba naše zemlje i NATO-a“, poručila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tokom brifinga za novinare, kako je prenijela ruska državna novinska agencija TASS, prenosi Jutarnji list.

Njeni komentari dolaze nekoliko dana nakon što je finski predsjednik Aleksander Stub izjavio da bi odnedavno članstvo njegove zemlje u NATO-u Finskoj moglo pružiti resurs „stvarnog nuklearnog odvraćanja“ u obliku američkih projektila. Dok je u petak govorio o toj temi, Stub je dodao da će finska vlada morati da odluči da li treba promijeniti zakonodavstvo kako bi se dopustilo raspoređivanje nuklearnog oružja u zemlji.

Američki zvaničnici nisu se javno osvrnuli na Stubove primjedbe, niti su izjavili da će nuklearno oružje biti raspoređeno u Finskoj, prenosi Njuzvik.

Nakon Zaharove, oglasio se i Peskov

 

Zaharova je, pak, rekla da, ako američko nuklearno oružje bude dopremljeno u Finsku ili neku drugu zemlju sjeverne Evrope, „bezbjednost zemalja u koje to oružje dođe time nipošto neće biti ojačana, već naprotiv, ugrožena“.
Takođe je upozorila finsku javnost na Stubove komentare. „U kojoj su mjeri građani Finske svjesni rizika s kojima će morati da se suoče, veliko je pitanje. Takva će odluka zaista promijeniti mnogo toga u kontekstu bezbjednosti te zemlje i drugih pitanja bitnih za tu državu“, rekla je Zaharova. Kako je prenijeo TASS, ona je dodala da bi raspoređivanje nuklearnog oružja u zemljama u blizini ruskih granica neizbježno dovelo do vojnog sukoba između Rusije i NATO-a.
Finska je postala članica NATO-a u aprilu prošle godine, što je više nego udvostručilo granicu NATO-a s Rusijom. Ulazak Finske u zapadni vojni savez mnogi posmatrači su doživjeli kao diplomatski udarac ruskom autokrati Vladimiru Putinu, koji je govorio da je jedan od njegovih ciljeva u ratu s Ukrajinom bio da spriječi širenje NATO-a na ruske granice, ali upravo je invazija na Ukrajinu ono što je podstaklo Finsku i Švedsku da istovremeno podnesu zahtijeve za članstvo u NATO-u u maju 2022. godine.
Prošlog mjeseca, Švedska je preskočila posljednju prepreku za članstvo kada je mađarski parlament odobrio pristupanje zemlje NATO-u. Proces članstva biće završen kada Švedska položi službenu dokumentaciju.
Ali, Zaharova nije jedina u Kremlju koja se posljednjih dana ponovo oglasila o temi nuklearnog oružja. Kako u najnovijem izvještaju navodi „think tank“ Institut za proučavanje rata (ISW), razni zvaničnici Kremlja nastavljaju da šalju upozorenja u sklopu trenutnih ruskih informativnih operacija usmerenih na slabljenje i odvraćanje zapadne podrške i pomoći Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov tako je u srijedu ponovio da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje samo ako „nešto“ ugrozi postojanje Rusije.

„Preispitati i otkazati sporazume“

 

Peskov je takođe optužio Zapad za „rutinizaciju“ teme nuklearnog rata, što je Peskov nazvao „ekstremno opasnim“ i „neodgovornim“, uprkos tome što su upravo ruski zvaničnici ti koji najčešće otvoreno prijete upotrebom nuklearnog oružja.
Predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko izjavila je, pak, da Moskva mora da preispita i otkaže međunarodne sporazume koji ne služe nacionalnim interesima Rusije, posebno neke međunarodne sporazume koje su potpisali nekadašnji prvi sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza Nikita Hruščov i drugi sovjetski i ruski lideri.
Njena izjava sugeriše ruski interes za otkazivanje širokog spektra međunarodnih sporazuma, uključujući potencijalno sporazum o širenju nuklearnog naoružanja i neke druge bezbjedonosne sporazume.
ISW je nedavno upozorio na više zvaničnika Kremlja, uključujući i samog ruskog predsjednika, koji „zveckaju nuklearnim oružjem“, ali njihovi analitičari i dalje procjenjuju da ruska nuklearna eskalacija u Ukrajini i šire nije vjerovatna.
NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here