Naslovna Najnovije Zaharova: Do sada nije bilo zahtjeva od strane BiH po pitanju uspostavljanja...

Zaharova: Do sada nije bilo zahtjeva od strane BiH po pitanju uspostavljanja saradnje sa BRIKS-om

0

Do sada nije bilo zahtjeva od strane Bosne i Hercegovine po pitanju uspostavljanja saradnje sa BRIKS-om, shodno tome nema nikakvih zvaničnih kontakata i pregovora o tome, izjavila je portparolka Ministarstava spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Na taj način ona je reagovala na najavu predsednika RS Milorada Dodika da će predstavnici institucija iz Srpske uputiti organima BiH predlog da se razmotri inicijativa o pristupanju BiH BRIKS-u.

„Ako takvi zahtjevi budu primljeni, oni će obavezno biti uzeti u obzir“, kazala je Zaharova.

Ruska zvaničnica je dodala da aktivni i konstruktivni doprinos Republike Srpske formiranju viševjektorske i uravnotežene spoljne politike BiH, koja odgovara interesima svih državotvornih naroda te zemlje i koja je u skladu sa ustavnim principima, Rusija smatra kao prirodni i neotuđivi element dejtonske arhitekture Bosne i Hercegovine.

„Posebno je ovo važno u uslovima kada su u Sarajevu, pod pritiskom zapadnih sila, sve češći slučajevi kršenja temeljnog postulata da međuetnički konsenzus oko spoljnopolitičkih pitanja nema alternativu“, zaključila je Zaharova.

Podsjetimo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da, s obzirom da se iz Brisela ispostavljaju uvek novi i nejasni uslovi za prijem u EU, smatra da BiH treba da podnese zahtjev za članstvo u BRIKS-u.

„Vjerujem da bi bila primljena prije nego u EU. Narednih dana predstavnici institucija iz Republike Srpske poslaće organima BiH predlog da se razmotri takva inicijativa“, poručio je Dodik.

(rt balkan)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube