Naslovna Najnovije Zahvaljujući SNSD-u ulica ustaše Mile Budaka ostaje u Mostaru

Zahvaljujući SNSD-u ulica ustaše Mile Budaka ostaje u Mostaru

0

Protiv uvrštavanje u dnevni red da se promijenen ustaški nazivi ulica u Mostaru bili su su vijećnici HDZ-a, HRS-a, Salem Marić i Velibor Milivojević iz SNSD-a, bratske stranke HDZ-a.

Gradske vlasti u Mostaru nedavno su dobili nalog od predstavnika međunarodne zajednice u BiH da moraju promijeniti imena ulica nazvanih po zvaničnicima ustaškog režima iz perioda Drugog svjetskog rata.

To su zatražili visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Šmit, britanski ambasador u BiH Metju Fild, ambasador Sjedinjenih Država u BiH Majkl Marfi, šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johan Satler i šefica Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u BiH KetlinKavalec, dopisom upućenim gradonačelniku Mariju Kordiću i predsjedniku Gradskog vijeća Mostara Salemu Mariću.

Radi se o ulici Mile Budaka, Đure Spuževića, Ive Zelenike Tovarnika, Jure Francetića i ulici Vokića i Lorkovića.

Ove ulice su nazvane po zvaničnicima ustaškog režima, koje je sredinom 90-ih godina prošlog vijeka preimenovalo tadašnje Opštinsko vijeće Mostara, u dijelu grada koje je kontrolisalo Hrvatsko vijeće odbrane (HVO).

Zahtjev predstavnika međunarodne zajednice proslijeđen je gradskim vijećnicima na zasjedanju 28. juna,

Umjesto promjene naziva ulica, koje su nazvane po ustaškim zvaničnicima, došlo je do formiranja Komisije.

Protiv uvrštavanje u dnevni red bili su viješnici HDZ-a, HRS-a,Salem Marić i Velibor Milivojević iz SNSD-a, bratske stranke HDZ-a.

U svemu ovome zanimljivo je ponašanje Velibora Milivojevića iz SNSD-a koji je glasao protiv uvrštavanje tačke dnevnog reda o promjeni  naziva ulica koje nose imena ustaša iz Drugog svjetskog rata.

Da bude još bizarnije sve to se dešavalo na Vidovdan, 28. juna, kada su Milivojevićevi šefovi Milorad Dodik i društvo se predstavljali na  vidovdanskim manifestacijama da su jedini zaštitnici Srba i Republike Srpske.

Milivojevićev glas i ovog puta je bio u istom košu sa HDZ-om, jer je to vjerovatno nalog njegove centrale, koja njeguje bratske odnose sa HDZ-om.

To nije nikakvo iznenađenje, jer je SNSD i u prethodnom periodu u više navrata zastupao interese HDZ-a, zbog čega ih neki optužuju da su  u podređenom odnosu kada su u pitanju interesi Hrvata u BiH.

Vlast u Mostaru je iznašla rješenje za promjenu ustaških naziva, u čak pet ulica, tako što je formirala Komisiju, koja će u roku od 30 dana donijeti navodna zamjenska rješenja za nazive spornih ulica.

U komisiji je i SNSD-ov predstavnik Velibor Milivojević…

U ranijem periodu, u dva mandata, Gradsko vijeće Mostara imalo je posebnu komisiju za izmjenu naziva tih ulica, ali to nikada nije učinjeno.

Zato skeptici s pravom kažu: Ako želiš da se nešto ne uradi, formiraš Komisiju!

(BN Foto: Arhiv)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: