Kako je naveo politikolog s Harvardskog univerziteta, specijalizovan za međunarodne odnose, aktuelna vašingtonska administracija „igrala je vodeću ulogu u koordinaciji odgovora Zapada“ na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.

– Ali ovo nije kraj, i nije jasno šta je krajnji rezultat ovih napora. Surova realnost je da će se dugotrajni rat završiti tako što će Rusija kontrolisati deo Donbasa ili ceo Donbas, a Ukrajina će pretrpeti ozbiljno razaranje i smanjenje broja stanovnika. To neizgleda kao veliko dostignuće u spoljnoj politici – konstatuje Volt.

Prema njegovom mišljenju, „tužna činjenica je da je Bajdenova administracija uradila odličan posao u rešavanju problema koji je, bar delimično, sama stvorila“.

Kako je dodao Volt, američki zvaničnici „nisu štedeli snage da negiraju da su američka ili zapadna politika na bilo koji način izazvale ovu tragediju“, a „nepristrasan pogled na raspoložive dokaze pokazuje suprotno“.

Prema Voltovom mišljenju, nikada se neće saznati da li su neprijateljstva mogla da se izbegnu „da su SAD i njeni evropski saveznici pokušali ozbiljnije i kreativnije da odgovore na zabrinutost Rusije za bezbednost i prestali da tvrdoglavo insistiraju da Ukrajina jednog dana uđe u NATO“.

Odsustvo uspeha u diplomatiji

Volt je naglasio da je Bajden po preuzimanju dužnosti obećao da će posebnu ulogu dati diplomatiji. Istovremeno, prema mišljenju politikologa, u poslednje dve godine u američkoj spoljnoj politici „bilo je relativno malo dostignuća u sferi diplomatije“.

Analitičar je skrenuo pažnju na činjenicu da se „ne očekuje novi dogovor o iranskom nuklearnom programu“, a „Iran je bliži nego ikad mogućnosti stvaranja nuklearnog oružja, što povećava rizik od rata na Srednjem istoku, koji sada nije potreban ni administraciji SAD, ni celom svetu“.

Prema mišljenju politikologa, Bajdena i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena su „u više navrata ponižavali razni saveznici na Bliskom istoku“.

Kako je podsetio Volt, Saudijska Arabija ne doprinosi naporima SAD da izvrše pritisak na Rusiju, a takođe „nastavlja da se približava” Kini. U članku se navodi da se SAD „odustaju od svoje uloge globalnog mirotvorca“.

Foto: EPA/ROBERT GHEMENT

 

Kako je naglasio analitičar, Vašington se ne trudi dovoljno da pronađe zajednički jezik s Pekingom, a strateško rivalstvo između SAD i Kine postaje sve aktivnije.

Prema Voltovom mišljenju, koncept „demokratije protiv autokratije“ u međunarodnoj politici, koji je proklamovala Bajdenova administracija, „stvara više problema za američku diplomatiju nego što ih rešava“.

– Ovo ne pomaže SAD da efikasnije rade s autoritarnim državama, kojih u svetu ima više od demokratija, njihova pomoć može biti dragocena kako se konkurencija velikih sila zaoštrava. To SAD čini osetljivim na optužbe za licemerje i, očigledno ne motiviše demokratske saveznike Vašingtona – piše Volt.