Naslovna Svijet Zaplijenjena tona kokaina: Tovar bio namijenjen balkanskom narko-kartelu

Zaplijenjena tona kokaina: Tovar bio namijenjen balkanskom narko-kartelu

0

Kolumbijska uprava za borbu protiv narkotika, u luci Buenaventura, prije dva dana otkrila je kontejner u kojem je bila sakrivena tona kokaina koji je trebalo da otputuje na Balkan i, kako se osnovano sumnja, završi u skladištima „kavačkog klana“, odakle bi bio rasturen širom regiona.

– Preprodajom čitavog kontejnera kokaina iz Latinske Amerike balkanski klan, kako ga krste kolumbijski mediji, inkasirao bi basnoslovnih 75 miliona dolara- naveli su iz tamošnje policije.

Najzaslužniji za pomenutu veliku zaplijenu droge, pored ljudskih resursa, jesu i istrenirani policijski psi-tragači, koji su nanjušili da se u pošiljci kože i krzna krije najtraženija droga, koju zovu i droga bogatih, pišu kolumbijski portali.

– Tovar je bio namijenjen balkanskom narko-kartelu i umalo se nije ukrcao na brod koji bi drogu odvezao do Bugarske, pa tajnim kanalima dalje ka jugu i zapadu Evrope. Specijalci iz policije koji rade na suzbijanju krijumčarenja narkotika su detaljno pretražili pošiljku i izvrnuli svu robu, gdje su pronašli plastične folije, odnosno paketiće s bijelom supstancom, za koju je nakon testiranja utvrđeno da je kokain. Pošiljka droge je bila teška jednu tonu – prenio je sajt caracol.com.co

Preliminarna istraga, kako tvrdi pomenuti portal, utvrdila je da je kokain bio namijenjen Evropi, i da bi otišao put Italije, Francuske i Njemačke. Nije isključeno da su ovaj tovar upakovali pripadnici kolumbijskog klana „Del Golfo“ čiji je vođa Dario Usuga, zvani Otonijel, uhapšen 24. oktobra. Za Otonijela je radilo blizu 3.500 ljudi.

– Kolumbijska mafija ima pet glavnih saveznika za šverc kokaina na različitim geografskim širinama: u Meksiku, u kartelima Halisko Nueva Generasioni Sinaloa, u Evropi kalabrijsku i sicilijansku mafiju i mreže za trgovinu drogom na Balkanu – naveli su iz kolumbijske policije po hapšenju vođe „Del Golfa“, prenosi Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: