Naslovna Najnovije Zastario veliki broj predmeta u tužilaštvima

Zastario veliki broj predmeta u tužilaštvima

0

U periodi od početka 2006. do kraja 2019. godine u okružnim tužilaštvima u Srpskoj, Specijalnom tužilaštvu i Posebnom odjeljenju Republičkog tužilaštva doneseno je 27 i po hiljada naredbi o nesprovođenju istrage, zvanični su podaci Republičkog tužilaštva Republike Srpske.

Sigurno je da sve naredbe o obustavi istrage nisu neosnovane ali broj je svakako upozoravajući. Više od 27 hiljada naredbi o obustavljanju istraga u svim tužilaštvima u Srpskoj za 14 godina. Siguran sam da u svemu ima jakog uticaja politike na pravosuđe smatra poslanik SDS-a Miladin Stanić.

Stanić smatra i da se određen broj tužilaca plaši da procesuira pojedince u Srpskoj a problem je, kaže, i taj što Zakon sudije i tužioce štiti na način da ne mogu da odgovaraju za svoje činjenje ili nečinjenje.

Zakon o javnim tužilaštvima u Srpskoj je jasan.

„Glavni tužioci, zamjenici glavnih tužilaca i tužioci ne mogu biti krivično gonjeni, uhapšeni ili zadržani u pritvoru niti mogu odgovarati u građanskom postupku za mišljenje koje daju ili za odluke koje donese u okviru svojih službenih dužnosti“, piše u Zakonu.

Zbog toga što na dnevni red u Srpskoj ne dolazi izmjena pomenutog člana Zakona o javnim tužilaštvima Savez penzionera i potomaka je protiv ministra pravde i premijera podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BIH. Anton Kasipović, ministar pravde Srpske nije želio zvanično da komentariše ovu prijavu. Kaže da ne želi da preudicira odluku nadležnih institucija ali u kratkom razgovoru je rekao da zakone predlaže Vlada a usvaja skupština.

Poslanik Nebojša Vukanović kaže da je broj naredbi o nesprovođenju istraga alarmantan.

Nedavno je objavljeno da je u tužilaštvima u Srpskoj od 2008 do 2020 u zastaru je otišlo 713 predmeta. Po broju zastara prednjače banjalučko i dobojsko tužilaštvo.

O svemu je za BN razgovor obećao novi glavni tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva Zoran Bulatović, čim se vrati sa službenog puta.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube