30.7 C
Banja Luka

Zašto Dodik uvodi sina u visoku politiku: Tonemo u neku vrstu monarhije ili “nasljedne demokratije”

Postupan transfer moći s oca na sina ili osiguranje ukoliko se otac, iz bilo kojega razloga, ne bude mogao javno baviti politikom. Šta predstavlja uvođenje Igora Dodika, sina Milorada Dodika, u politiku?

Za šta Milorad Dodik sprema sina Igora ključno je pitanje.

Igor je njegovom posljednjom odlukom, uz podršku organa stranke, postao organizacioni sekretar SNSD. Da li Dodik stariji pravi rezervni položaj kako bi, ukoliko bi iz bilo kog razloga bio spriječen da upravlja strankom, i dalje konce vukao iz sjene ili vjeruje da je normalno da ga na čelu stranke jednog dana zamijeni sin.

Ako to posmatrate kao politički proces, svakako je štetno za demokratiju da na taj način bude postavljen od čelnika stranke, bez propitivanja, iako je to izglasano na njihovoj skupštini. Ali pitanje je ko bi se usudio da se usprotivi i prijedlogu, a kamoli naredbi Milorada Dodika? S te strane demokratski je pogubno da se promoviše antidemokratska praksa, tj., nasljedna demokratija“ – ističe komunikolog Mladen Bubonjić.

Mladen Bubonjić

Dodik, svakako, pokušava stvoriti političkog nasljednika, smatra banjalučki novinar Goran Dakić. U Bosni i Hercegovini je, kaže, i ranije bilo takvih neuspješnih pokušaja. Dakić zna odgovor i na pitanje zašto se članovi SNSD, naročito oni koji su u stranci godinama, ne bune na preskakanje stepenica Dodika mlađeg. Neće se buniti dok god dobijaju dio kolača, kaže Dakić. Dodikov izbor ga nije iznenadio.

-To je takva vrsta političkog lidera koja ne dozvoljava da neko dođe u ravan s njim ili da ga čak “prešiša“ – kaže Dakić za FTV.

Goran Dakić o NF
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

“Igor je u politici godinama”

Politička analitičarka Tanja Topić podsjeća da je Igor Dodik makar indirektno u politici godinama. Mlađi Dodik se godinama dovodi u vezu s kompanijom Prointer, a počeo je da prisustvuje bitnijim stranačkim sastancima. Podsjeća da je on već bio zamjenik šefa izbornog štaba te stranke. Stariji Dodik je pokazao da najveće povjerenje ima u članove porodice.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here