Naslovna Izdvajamo ZAŠTO JE MARIUPOLJ NAJZNAČAJNIJI „TROFEJ“ ZA RUSIJU! Ključan za realizaciju PUTINOVIH planova

ZAŠTO JE MARIUPOLJ NAJZNAČAJNIJI „TROFEJ“ ZA RUSIJU! Ključan za realizaciju PUTINOVIH planova

0

Sve je više znakova da je Rusija blizu potpunog zauzimanja lučkog grada Mariupolja u kojem se vode teške borbe, a nedavno se predao veliki broj ukrajinskih vojnika.

U Mariupolju sukobi traju od prvog dana. Tokom šest sedmica uništeno je preko četiri milijarde dolara infrastrukture te je raseljen i ubijen veliki broj civila. Vjeruje se da je više od hiljade ubijenih ovdje.Čini se da je ostalo samo još jedno ukrajinsko uporište u ovom gradu, a Moskva je jutros dala ultimatum za njihovu predaju.

Međutim, zašto je Mariupolj toliko važan za planove Rusije analizirao je BBC-ev sigurnosni saradnik Frank Gardner.

Prilika za propagandu

U Mariupolju se nalazi jedinica ukrajinske milicije pod nazivom Brigada Azov, u kojoj se nalaze krajnje desničarski ekstremisti, uključujući i neonaciste. Iako čine samo djelić ukrajinskih borbenih snaga, ovo je za Moskvu bilo korisno propagandno oružje.

Ako Rusija uspije uhvatiti dovoljno živih boraca brigade Azov, oni bi mogli biti prikazani u medijima pod kontrolom ruske države kako bi se diskreditirala ukrajinska vlada.

Osiguravanje kopnenog koridora između Krima i Donbasa

Geografski, Mariupol zauzima samo maleno područje na karti, ali stoji na putu ruskim snagama s poluostrva Krim. Osiguranje grada omogućit će Rusiji da izgradi kopneni most od Rusije do Krima, što je veliki strateški i vojni uspjeh.

Gušenje ukrajinske ekonomije

Mariupol je najveća luka u regiji Azovskog mora i dom velike željezare i čelika. Bio je i ključno izvozno središte ukrajinskog čelika, ugljena i kukuruza. Njegov gubitak bio bi veliki udarac za ono što je ostalo od ukrajinske privrede.

Veliko podizanje morala

Predsjednik Vladimir Putin vidi da ukrajinska obala Crnog mora pripada nečemu što se zove Novorossiya (Nova Rusija) – ruskim zemljama koje potječu iz carstva iz 18. vijeka.

Putin želi oživjeti taj koncept, „spašavajući Ruse od tiranije prozapadne vlade u Kijevu“, kako on to vidi. Mariupol mu trenutno stoji na putu u ostvarenju tog cilja.