Naslovna Svijet ZAŠTO JE S-400 „SPAVAO“? IZRAEL napao SIRIJU! Napad izveden blizu ruske vojne...

ZAŠTO JE S-400 „SPAVAO“? IZRAEL napao SIRIJU! Napad izveden blizu ruske vojne baze Hmeim!

0
Foto; Vijesti Srpske

Izraelske vazduhoplovne snage rano jutros izvršili su raketni napad na sirijsku luku Latakia. To ne bi bilo ništa novo u moru vesti, koje dolaze sa Levanta, iz ove zemlje da se nedaleko od luke nalazi najveća ruska vojna vazduhoplovna baza u Siriji Hmeim koja je krcata PVO sistemima od S-400, preko Pancir S-1M, MS do TOR M2 i Buk.

Naime u ranim jutarnjim časovima, izraelci su lansirali iz pravca mora krstareće rakete „delilah“ koje su pogodile kontejnerski terminal u ovoj luci. Izraelci tvrde da su napali iranske kontejnere koji prenose komponentne za reketnu tehnologiju i municiju u Siriju.

Međutim, slike sa terena pokazuju da su u pitanju kontejneri sa smrzuntim povrćem, kondiktorskim proizvodima i instant kafom.

Ono što je indikativno jeste da nijedan ruski, ali ni sirijski PVO sistem nije borbeno delovao niti ja oborio rakete pre pogotka u kontejnerski terminal.

S ovim se potvrdilo, da bez obzira na sve zatehnutosti i povremene teške reči da prećutni sporazum između Moskve i Tel Aviva je i dalje na snazi prema kome je izraelskoj avijaciji dozvoljeno da napada iranske i sirijske ciljeve u Siriji, koji nemaju vezu sa ratom potiv džihadista na severozapadu zemlje.

Iako su mnogi tvrdili da taj sporazum nije na snazi, prema svemu sudeći, to nije tačno jer su ruski osmatrački radari znali za poletanje i napad, a nisu reagovali. Posebno što se udar dogodio nekoliko kilometara od najveće ruske vojne vazduhoplovne baze Hmeim.

Šta se trenutno dešava nije poznato, ali je Rusija izgleda iz nekog razloga ponovo pokazala da podržava iznenadne izraelske napade na Siriju, jer je dobro poznato da napad na Latakiju ne može niko da izvede bez dozvole Rusije. O čemu se radi u ovoj bliskoistočnoj igrici ostaje tek da se utvrdi i zbog čega su Rusi dozvolili napad na kontejnerski terminal luke koja je pod njihovom kontrolom.

Kurir.rs/A.M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: