Naslovna BIH Zašto Nikoli Špiriću smeta srpsko jedinstvo u Federaciji BiH?

Zašto Nikoli Špiriću smeta srpsko jedinstvo u Federaciji BiH?

0

SNSD je na posljednjim opštim izborima u BiH izgubio u svim opštinama sa srpskom većinom u Kantonu 10 – Drvaru, Glamoču i Grahovu. Najveći krivac za katastrofalan izborni rezultat, prema mišljenju članova SNSD-a iz ove tri opštine je upravo Nikola Špirić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Osim što ruši SNSD u Federaciji BiH, Špirić ruši i srpsko jedinstvo bez kojeg Srbima nema opstanka u ovim krajevima.

Ova saga traje već godinama, a SNSD je u Federaciji BiH sve slabiji zahvaljujući upravo (ne)djelovanju Nikole Špirića koji po svemu sudeći ne može okupiti srpske stranke i zaštiti nacionalni interes srpskih povratnika u ovom kraju Federacije BiH.

Loša kadrovska politika i raskol u stranci rezultirali su prošlogodišnjim opozivom načelnici Drvara Dušici Runić. Inicijativu za opoziv pokrenulo je deset od ukupno 17 odbornika, među njima i neki dojučerašnju članovi stranke. Iako je Runićeva s referenduma izašla kao apsolutni pobjednik, Špirić nije dozvolio da ona nosi izbornu listu na proteklim opštim izborima u BiH. Rezultat njegove pogubne odluke je gubitak oko hiljadu glasova SNSD-a u Drvaru i prepolovljen broj glasova u Grahovu i Glamoču u odnosu na izbore 2018 godine.

Nekad najjača stranka iz Republike Srpske u Federaciji BiH, po prvi put, ima minimalan broj odbornika u kantonalnoj Skupštini – samo 2. Ranije je SNSD bio jedina parlamentarna stranka u Kantonu 10 gdje je imao potpunu kontrolu nad Klubom Srba i odlučivao o svim važnim političkim pitanjima. SNSD je već dvije godine opozicija u Kantonu 10 otkad je Špirić bez Opštinskog odbora stranke u Drvaru samostalno odlučio da prati i zastupa stavove HDZ- a iako su oni u to vrijeme imali samo jednog poslanika. SNSD je zbog Špirićevih poteza izgubio skupštinsku većinu i podršku naroda koji je dvadeset godina u Drvaru, Grahovu i Glamoču podržavao politiku Milorada Dodika.

Kako stvari stoje na terenu, SNSD će i dalje ostati opozicija u tri opštine sa srpskom većinom ukoliko se u riješavanje problema hitno ne uključi predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i ne organizuje sastanak svih srpskih parlamentarnih stranaka.

Načelnik Drvara, Dušica Runić podnijela je, dva dana uoči opštih izbora u BiH, ostavku na mjesto predsjednika Opštinskog odbora stranke upravo zbog neslaganja s politikom koju vodi Nikola Špirić i struja okupljena oko njega. O svemu je obavijestila i lidera SNSD-a Milorada Dodika. Ni tri mjeseca nakon njene ostavke Opštinski odbor u Drvaru još nije izabrao povjerenika. Ć

Članovi Opštinskog odbora tvrde da Špirić za novog predsjednika odbora “gura“ jednog od direktora Šumskog gazdinstva Potoci sto će, kako upozoravaju, dovesti do novih podjela u samoj stranci.

Zabrinuti članovi stranke strahuju da bi SNSD na predstojećim lokalnim izborima mogao da izgubi sve tri načelničke pozicije u opštinama sa srpskom većinom ako se stranka što prije ne konsoliduje i ne postane dio vlasti u Kantonu 10.

Članovi SNSD-a u Drvaru optužuju Špirića da upravo svojim potezima u protekle 3 – 4 godine jača SNS FBiH i njene kandidat, a sve na štetu SNSD- a. Pitaju se da li je njegov cilj da u potpunosti ugasi SNSD u ovom dijelu BiH?

Članovi stranke u Drvaru, smatraju da je srpsko jedinstvo u Federaciji BiH moguće jedino uz povratak doktora Slaviše Mihajlovića kojeg je Špirić 2016. godine otjerao iz stranke. Mihajlović je tada u izjavi za medije optužio Špirića za raskol u SNSD-u i rastjerivanje najkvalitetnijih članova stranke u Federaciji BiH. Da je Mihajlović bio u pravu potvrđuju upravo i posljednji izborni rezultati ove stranke.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač razgovarali su s Mihajlovićem 2018. godine i pozvali ga da se vrati u stranku, ali su izborne liste već bile završene i Mihajlović nije imao mogućnost da predloži pobjednički tim. Sada je situuacija potpuno drugačija, a upućeni članovi SNSD-a u Drvaru tvrde da je Mihajlović spreman da preuzme Opštinski odbor i okupi sve srpske parlamentarne stranke i delegate koji bi izašli s jedinstvenim stavom pred premijera Federacije BiH, Nermina Nikšića. Zajedničkim nastupom pet srpskih poslanika iz Kantona 10 mogli bi da značajnije utiču na političke procese i mnogo više urade za srpske povratnike u ovom kantonu.

Dobar temelj za buduće zajedničko djelovanje “udarila“ je načelnik opštine Drvar, Dušica Runić. Zahvaljujući Runićevoj, a uz pomoć odbornika SNS FBiH nedavno si usvojeni budžeti u sve tri opštine sa srpskom većinom. Ovo je prvi put da HDZ BIH nije uticao na kreiranje budžeta što daje jasan signal da srpske partije mogu same u Federaciji BiH ostvariti i zaštiti interese svojih građana. Usvajanje budžeta ranijih godina je bilo “zakočeno“ upravo zbog kadrovskih poteza koje je povlačio Nikola Špirić. A oni su išli samo na štetu SNSD-a.

Osim ovih problema, Špirić je izazvao i brojne probleme u funkcionisanju opštinskih odbora SNSD -a u Šipovu i Ribniku. Dok se on nije umiješao u njihov rad, SNSD je ubjedljivo pobjeđivao u ovim opštinama, a “zahvaljujući“ Špirićevom miješanju u raspodjelu šume na ovim područjima, načelnik Šipova je izgubio podršku odbornika lokalog SNSD-a, a umalo i skupštinsku većinu.

Prednost koju je SNSD imao u ovim krajevima ispred opozicije počela je da se lagano topi, a SNSD-ovci se nadaju da će se prije “otopiti“ podrška vrha stranke prema Špirićevim idejama i pogubnim odlukama za Srbe u Federaciji BiH. To bi SNSD ponovo vratilo na mjesto koje mu pripada u Kantonu 10 – mjesto najjače stranke okupljene oko ideje povratka i ostanka srpskog naroda u Federaciji BiH.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube