Naslovna Najnovije Zašto su Rusi bombardovali branu i potopili rodni grad Zelenskog – Krivi...

Zašto su Rusi bombardovali branu i potopili rodni grad Zelenskog – Krivi Rog, evo odgovora (VIDEO)

0

Važna brana na reci Ingulec pogođena je ruskim projektilima u gradu Krivi Rog, inače rodnom gradu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Naime, u udarima je pogođena brana Karačunovskog rezervoara u centralnoj Ukrajini, što je dovelo do poplavljivanja više od 100 domova, kažu zvaničnici.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je ova važna brana pogođena ruskim raketama i to u njegovom rodnom gradu dok su zvaničnici pozvali stanovništvo u toj oblasti da se evakuiše. Krivi Rog, inačenajveći grad u centralnoj Ukrajini sa procenjenim predratnim stanovništvom od 650.000, pogođen je u sredu sa osam krstarećih projektila, saopštili su zvaničnici. Ukrajinski predsednik je ranije objavio da je po njemu, to je pokušaj da se “poplavi Krivi Rog”.

– Teroristička država nastavlja da vodi rat protiv civila. Ovog puta – raketni udari na hidraulične konstrukcije i pokušaj da se poplavi Krivi Rog. Sve što okupatori mogu da urade jeste da poseju paniku, stvore vanrednu situaciju, pokušaju da ostave ljude bez svetla, toplote, vode i hrane. Može li nas slomiti? Nimalo. Hoće li se suočiti sa pravičnim odgovorom i odmazdom? Definitivno da – napisao je na “Telegramu”, preneo je Ukrinform.

U udarima su pogodili branu Karačunovskog rezervoara, rekao je Zelenski u video obraćanju objavljenom rano ujutru u četvrtak, nazvavši tom prilikom Rusiju “terorističkom državom”. Vodovod nije imao “nikakvu vojnu vrednost” i stotine hiljada civila dnevno zavise od njega, rekao je on.

Da bismo izbegli nepotrebne rizike, ljubazno molim stanovnike pojedinih ulica da se evakuišu – naveo je načelnik vojne uprave Krivog Riha Oleksandr Vilkul u saopštenju.

U postu na Telegramu, Vilkul je rekao da je 112 domova poplavljeno, da su u toku radovi na sanaciji brane na reci Ingulec i da se “poplava povlači”. Kiril Timošenko, zamenik šefa kabineta predsednika, rekao je u onlajn objavi da u napadu nije bilo civilnih žrtava.

Na mestu udara registrovan je protok vode od 100 kubnih metara u sekundi što je velika količina. Nivo vode u reci Ingulec menja se svaki sat – rekao je pomoćnik šefa predsedničke administracije Kirilo Timošenko.

Guverner regiona Valentin Rezničenko rekao je da je iz aviona ispaljeno sedam ruskih raketa KH-22 i da je infrastruktura teško oštećena.

Izveštavajući iz Kijeva, reporter Gabrijel Elizondo rekao je da ekipe hitne pomoći rade u Krivom Rihu na ublažavanju štete.

Ovo je bio napad koji je očigledno prouzrokovao značajnu štetu na brani – rekao je on.

Nejasno je zašto bi Rusi želeli da gađaju branu. Ali možda zato što je to rodni grad Zelenskog – dodao je on. Ruske snage su ovog meseca pretrpele zapanjujući preokret nakon što su ukrajinske trupe izvršile brzi tenkovski napad na oblast Harkova na severoistoku, primoravajući Rusiju na brzo povlačenje.

Ukrajina kaže da je zauzela oko 8.000 kvadratnih kilometara teritorije od početka septembra. Međutim, Rusija je u sredu saopštila da njene snage uzvraćaju “masovnim udarima” u oblastima koje je Ukrajina zauzela u Harkovskoj oblasti, navodeći gubitke na ukrajinskoj strani.

Rusija je takođe saopštila da je zarobila desetine ukrajinskih vojnika u južnim oblastima Hersona i Zaporožja. Sjedinjene Države, koje su obezbedile milijarde dolara oružja i podršku, rekle su da će verovatno najaviti dodatnu vojnu pomoć Ukrajini u “narednim danima”.

Foto: Profimedia

Rusija je saopštila da će u narednom periodu gađati najvažnije vitalne objekte Ukrajine i da je to deo promene taktike ratovanja.

Pojavile su se i nezvanične informacije da je gađanje brane na Krivom Rogu zapravo nastojanje ruskih snaga da zaustave ili bar ublaže kretanje ukrajinskih trupa, koje su se u velikoj meri spremale na još snažniju kontraofanzivu prema Hersonskoj oblasti, pa je poplava izazvana vazdušnim udarima zapravo način da se ukrajinske snage ometu u toj nameri ili da se bar uspori njihovo kretanje kako bi se ruska odbrana bolje učvrstila i spremila za odbranu ili eventualni kontranapad.

Ovaj napad je svakako snažan udarac za Ukrajinu, ali i lični udarac za njenog predsednika Vladimira Zelenskog.

Foto: Profimedia

Reka Ingulec

Ingulec je reka u središnjoj Ukrajini i pritoka je Dnjepra, duga 549 kilometara. Površina rečnog sliva iznosi 14.870 km2. Reka izvire u Dnjeparskom gorju u blizini grada Kropivničko u ukrajinskoj Kirovogradskoj oblasti na oko 30 kilometara od same reke Dnjepar sa kojom teče paralelno. Ingulec dalje teče kroz Dnjpropetrovsku, Mikolajevsku i Hersonsku oblast gde se oko 30 km istočno od grada Hersona uliva u Dnjepar. Dok teče u blizini grada Krivi Rog (Krivi Rih), tok reke stvara mnoga mala ostrva, koja imaju bogatu vegetaciju. Međutim, vegetacija je ugrožena visokim nivoom zagađenosti reke, zbog obližnjih rudnika. Najveće pritoke Inguleca su: Saksahan duga 144 km, Vijsun 195 km i Žovta duga 58 km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube