Naslovna Najnovije Zastrašujuća ruska podmornica „Belgorod“: Nosi torpeda dizajnirana da gradove preplave „RADIOAKTIVNIM CUNAMIJIMA“

Zastrašujuća ruska podmornica „Belgorod“: Nosi torpeda dizajnirana da gradove preplave „RADIOAKTIVNIM CUNAMIJIMA“

0

Ruska mornarica preuzela je isporuku najduže poznate podmornice u svetu, za koju njen proizvođač navodi da je istraživačko vozilo dok drugi sumnjaju da je platforma za špijunažu i moguće nuklearno oružje.

“Belgorod” je predat ruskoj mornarici početkom juna u luci Severodvinsk, a prema najvećem brodogradilištu u zemlji “Sevmaš” podmornica je otvorila “nove prilike za Rusiju” da sprovodi “naučne ekspedicije i operacije spasavanja u najudaljenijim delovima svetskog okeana”.

Stručnjaci kažu da je njen dizajn modifikovana verzija ruskih podmornica sa navođenim projektilima klase “Oskar II”, napravljene dužom da se na njoj eventualno smeste prva svetska stelt torpeda sa nuklearnim bojevim glavama i oprema za prikupljanje obaveštajnih podataka.

Ukoliko “Belgorod” uspešno nadoda te nove sposobnosti ruskoj floti, mogao bi u sledećoj deceniji da postavi scenu za povratak na prizore iz Hladnog rata pod okeanom, sa američkim i ruskim podmornicama koje traže i love jedna drugu, piše CNN.

“Belgorod” je sa svojom dužinom od preko 184 metara najduža podmornica danas u okeanu, duža i od podmornica američke mornarice sa balističkim i navođenim projektilima klase “Ohajo” koje imaju 171 metar.

Očekivalo se da će biti isporučen ruskoj mornarici 2020, nakon ispitivanja i testiranja, ali je to odloženo zbog pandemije, kako je izvestio TAS, a nije dat vremenski okvir za prvo razmeštanje podmornice.

„Radioaktivni cunamiji“

Ono što razlikuje “Belgorod” od bilo koje podmornice na nuklearni pogon u ruskoj floti – ili bilo koje druge takve u funkciju u svetu – je njena misija. TAS je naveo da će podmornica nositi nuklearno sposobna torpeda “Posejdon” koja su u razvoju i koja su dizajnirana da se lansiraju sa stotina kilometara udaljenosti i provuku pored obalske odbrane putujući duž morskog dna.

Ovaj nuklearni “mega torpedo” je jedinstven u istoriji sveta, napisao je u martu američki stručnjak za podmornice H.I. Saton na sajtu Navalnews.com.

“Posejdon” je, kako je istakao, potpuno nova kategorija oružja. On će preoblikovati pomorsko planiranje i u Rusiji i na Zapadu, dovodeći do novih zahteva i protivoružja. Saton je ranije naveo da je “Posejdon”, sa očekivanih dva metra prečnika a dužine preko 20, “najveći torpedo ikad razvijen u bilo kojoj zemlji”. To je 30 puta veće od običnog torpedo “teške kategorije”, ukazao je Saton.

I američki i ruski zvaničnici su rekli da ta torpedo mogu da isporuče bojeve glave od više megatona, uzrokujući radioaktivne talase koji bi delove targetirane obale učinili nenaseljenima decenijama. U novembru 2020. je Kristofer Ford, bivši pomoćnik državnog sekretara za međunarodnu bezbednost, rekao da su “Posejdoni” dizajnirani da “preplave američke obalske gradove radioaktivnim cunamijima”.

Američka Kongresna istraživačka služba (CRS) je u izveštaju u aprilu navela da su “Posejdoni” namenjeni kao oružje za odmazdu, da uzvrate neprijatelju nakon nuklearnog udara na Rusiju. Prema CRS, “Belgorod” bi mogao da ponese do osam “Posejdona”, iako neki stručnjaci kažu da je verovatnije da će njegova nosivost biti šest torpeda.

Sumnje

CRS takođe ukazuje da je ruski predsednik Vladimir Putin u govoru 2018. hvalio “Posejdone”, navodeći da su oni “tihi, visoko manevarski i jedva da imaju bilo kakve ranjivosti koje bi neprijatelj mogao da iskoristi”. Ali, postoje sumnje u vezi oružja i da li će ono na kraju biti pridodato ruskom arsenalu.

– Ovo je i dalje tehnologija u razvoju, i torpedo i platforma – istakao je Hans Kristensen, direktor Nuklearnog informativnog projekta Federacije američkih naučnika.

Kako je dodao, ne očekuje se da će “Posejdon” biti spreman za razmeštanje do druge polovine ove decenije. CRS je naveo da to ne očekuje do 2027. Kristensen je takođe ukazao da je i sam “Belgorod” probno plovilo za nadolazeću klasu nuklearnih podmornica “Habarovsk”, od kojih bi prva mogla da bude porinuta ove godine.

Tu su i loše performanse ruske vojske u invaziji na Ukrajinu.

– Ukrajina je podsetnik da ruska napredna oružja nisu “srebrni metak” već da pate od problema sa pouzdanošću. Postoji svaki razlog da se veruje da će nuklearni torpedo interkontinentalnog dometa imati svoj deo problema – istakao je Kristensen.

„Dolazi novi hladni rat“

“Belgorod” je možda samo prvi u floti od četiri podmornice koji može da nosi torpeda “Posejdon”, od kojih su dve namenjene službi u ruskoj Pacifičkoj floti, a dve u njenoj Severnoj, navodi CRS.

Saton je pre dve godine prognozirao da će sledeće tri podmornice naoružane “Posejdonima”, gorepomenute klase “Habarovsk”, “verovatno biti definišuća podmornica 2020-tih jer predstavljaju novog i teškog protivnika”.

Malo je verovatno da će druge mornarice to oponašati ali će želeti da joj se suprotstave, rekao je Saton o klasi “Habarovsk”. Podvodna igra mačke i miša u kojoj američke i britanske podmornice progone ruske mogla bi da oživi.

Možda dolazi novi hladni rat na Arktiku, severnom Atlantiku i severnom Pacifiku, upozorio je Saton, dodajući da bi “Belgorod” mogao takođe da funkcioniše kao platforma za sakupljanje obaveštajnih podataka.

Imaće rusku mornaričku posadu ali će operisati pod GUGI, tajnom Glavnom direkcijom za istraživanje dubokog mora i nosiće niz malih podmornica radi sprovođenja tajnih specijalnih misija, napisao je Saton.

(Izvor: Blic)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube