Naslovna Najnovije Završen protest u Štrpcu zbog ranjavanja srpske dece

Završen protest u Štrpcu zbog ranjavanja srpske dece

0

– U Štrpcu je danas završen protest Srba zbog ranjavanja srpske dece na Badnji dan, sa kojeg su upućene poruke mira, ali i pozivi da se osigura bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji.

Regionalna policija Uroševac objavila je na svojoj Facebook stranici da je skup protekao mirno.

„Protest je bio miran i nije prijavljen nijedan incident“, navela je policija dodajući da su putevi koji su vodili ka Štrpcu od Brezovice i Uroševca prolazni za promet.

Na velikom protestu u Štrpcu zbog ranjavanja Stefana (11) i Miloša Stojanovića (21) iz Gotovuše na Badnji dan i prebijanja 18-godišnjeg Stefana Tomića iz Klokota koji se vraćao s Božićne liturgije okupili su se u podne samo Srbi iz Sirinićke Župe već i iz čitavog Kosova i Metohije. 

Bio je to protest protiv kojeg su poslate poruke mira.

Dalibor Jevtić, predsednik Opštine Štrpce, rekao je da je krajnje vreme da se osigura bezbednost srpskog naroda i srpske dece.

„Danas sa ovog mesta šaljemo poruku da nas neće uplašiti. Svako od nas je Stefan i Miloš i poruka onima koji žele da nas proteraju jeste da nisu uspeli“, rekao je Jevtić i naglasio da se danas šalju poruke mira, da samo želimo da budemo svoji na svome. 

Naglasio je da je jasno tko ovdje želi suprotno tome. 

„Teški su ovo dani. Umjesto da praznik proslavimo u miru morali smo protestom da dignemo glas protiv pučnja u srpsku djecu i mladiće“, rekao je Jevtić koji je rekao da je Srbe muka naterala da se danas okupe.

Jevtić je poručio međunarodnoj zajednici da urazumi Aljbina Kurtija, da prestane da napadaju našu decu i naglasio da će se srpski narod opstati bez obzira na sve izazove.

Lider Srpske liste Goran Rakić poručio je da su ih okupile junačke rane Stefana i Miloša iz Štrpca ali i Stefana iz Klokota. 

Upozorio je još jednom na to da se nastavlja teror diktatorskog režima Aljbina Kuritja.

Naglasio je da maltretiranje Srba i srpske dece mora da prestane. 

“Naša sloga je najveće sredstvo da se odupremo tom diktatotrskom režimu”, rekao je Rakić.

Građani su nosili transparente „Decu ti nećemo oprostiti!“, „Stefane, srce srpsko junačko“, „Pucanj u Stefana i Miloša je pucanj u srce Srbije!“ , „Evropo za šat su naša deca kriva?!“, „Naša deca nisu za Kurtijev metak!“ .

Također, nosili su i one na kojima je pisalo „Nećete nam Štrpce pretvoriti u geto“, „Štrpce je srce Srbije“, „Sloboda za braću“, „Vučiću čuvaj Srbe i mir“, „Kosovska Kamenica je uz braću iz Štrpca“. 

(Tanjug Foto: Tanjug) 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube