Naslovna Izdvajamo Završeno kontrolno glasanje: Ko će biti novi predsjednik/ca Republike Srpske?

Završeno kontrolno glasanje: Ko će biti novi predsjednik/ca Republike Srpske?

0

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas u 14 sati bi trebala da donese odgovarajuće odluke u vezi s rezultatima ponovnog brojanja za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

Podsjetimo, CIK je 10. oktobra naredio ponovno kontrolno brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS, a isto je počelo tri dana kasnije u Glavnom centru za brojanje – sportskoj dvorani „Zetra“ u Sarajevu.

Ovu odluku su u CIK-u obrazložili brojnim prigovorima koje su dobili na glasanje za taj nivo vlasti, kao i dostavljenom video dokumentacijom – te su zato odlučili da „zaštite integritet izbornog procesa“.

Opozicija u Republici Srpskoj je održala dvije protestne šetnje Banjaluci i podnijela krivične prijave protiv više osoba, uključujući i Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, zbog kako su naveli, izborne krađe.

Miting u Banjaluci je održao i SNSD zajedno sa koalicionim partnerima, a razlog je bila upravo naredba Centralne izborne komisije BiH o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika RS po zahtjevu opozicije.

U međuvremenu je Sud BiH odbio zahtjev SNSD-a da je naredba o kontrolnom brojanju nezakonita.

MOGUĆE I ŽALBE

Ako CIK danas objavi preliminarne rezultate za predsjednika Republike Srpske, u naredna tri dana moguće je podnijeti zahtjev za ponovno brojanje glasačkih listića. Ovaj rok ističe u ponoć 25. oktobra.

Nakon rješavanja svih žalbi i prigovora, odluka o potvrđivanju rezultata izbora bi trebalo da bude donesena 2. novembra.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube