15.7 C
Banja Luka

ZAVRŠILA SE SJEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Produžen jesenji raspust za đake, KOVID PROPUSNICE OD 20 SATI U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

Sjednica Kriznog štaba završena je danas nakon sastanka koji je trajao 2h u Vladi Srbije, nakon čega se javnosti obratila ministarka Darija Kisić Tepavčević.

– Epidemiološka situacija je u ovom momentu prilično nepovoljna. Poslednjih nedelja bilježimo pad učestalosti oboljevanja, međutim brojke su i dalje izuzetno velike, ono što je jako bitno je da svaki dan između 50 i 60 naših sugrađana izgubi bitku sa ovom bolesti – rekla je Darija Kisić Tepavčević u svom obraćanju medija.

Više od 3 miliona građana Republike Srbije dobilo je makar prvu dozu vakcine, to je veliki uspjeh, međutim to nije dovoljno, podsjetila je ministarka.

Kisić Tepavčević je napomenula da je vakcinacija ključna i apelovala na mlade da se vakcinišu.

– Šta je sada suština. Ponovo moramo da kažemo: “Vakcinacija, vakcinacija i vakcinacija”. U ovom momentu je 56 odsto građana vakcinisano, ali u uzrastu od 18 do 40 godina tek svaki četvrti je vakcinisan, i ja bi apelovala na sve mlade ljude koji misle da im virus ne može ništa da svako mora da da svoj doprinos borbi – rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

– Ovaj virus ne može da opstane van našeg organizma, a samo u organizmu osobe koja je osjetljiva on se umnožava. Svako od nas treba da stvori branu za dalje širenje infekcije – navela je Kisić Tepavčević.

Kovid propusnice za ugostiteljske objekte i kockarnice

Ministarka je objasnila da je uvođenje kovid propusnica na onim mjestima gde se okupljaju mlađe osobe imala značajnog efekta na povećanje broja vakcinisanih.

– Vidili smo da uvođenje kovid propusnica na ona mjesta gde je velika verovatnoća prenošenja virusa i gde se po pravilu najviše okupljaju mlade osobe, imale značajnog efekta na povećanje učestalosti vakcinacije. U skladu sa tim odlučili smo da produžimo ovaj vremenski period za ugostiteljske objekte od 20 časova, svi ugostiteljski objekti moći će da rade 24 sata – navela je ministarka.

Od 20 sati pa na dalje važiće kovid propusnica, tačnije da bi neko bio u ugostiteljskom objektu moraće da ima propusnice, stupiće na snagu od ponedeljka, uz striktne kontrole.

Takođe ovu mjeru smo proširili i na kockarnice i to u ovom momentu što se tiče novih protivepidemijskih mjera.

– Od ponedeljka, kovid poropusnice će važiti u svim kockarnicama, slot klubovima, kladionicama, kao i u svim ugostiteljskim objektima – navedeno je na koferenciji na medije nakon sjednice.

Produžen jesenji raspust

Na sjednici Kriznog štaba usvojen je predlog Tima za škole kojim se predviđa da osnovci i srednjoškolci ne idu u škole od ponedeljka, 8. novembra do petka, 12. novembra, sa vikendima to je ukupno devet dana, saopštilo je Ministarstvo prosvjete.

– Od 8. novembra do 12. trajaće produženi jesenji raspust za đake – saopštila je ministarka nakon sjednice.

Podsjetimo, ljekari iz medicinskog dijela Kriznog štaba na poslednje dvije sjednice insistirali su na pooštravanju mjera, kako bi se zaustavilo širenje virusa. Tražili su uvođenju kovid propusnica, da se objektima uslužnih delatnosti, koji nisu od esencijalnog značaja, radno vreme skrati do 17 sati, da se smanji dozvoljen broj ljudi na jednom mjestu sa 500 na pet.

Epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa dr Predrag Kon rekao je pre nekoliko dana da struka traži skraćenje radnog vremena do 17 sati i da je cilj smanjenje kontakata.

– Jedini rezultat je sinergično sprovođenje raspusta koji bi sa dva vikenda trajao 9 dana i uvođenje 24 sata kovid propusnica da se ne bi okupljala ta ista mladež. Cilj je smanjenje kontakata i da nema prelivanja u škole i vraćanja toga nazad. Sa druge strane to je jedna mogućnost. Mi tražimo i više od toga, da skraćenje radnog vremena bude do 17 sati, pa onda vakcinacija – kazao je dr Kon.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here