Naslovna Najnovije ZBOGOM DOLARI: Rusija i Iran okreću novi list

ZBOGOM DOLARI: Rusija i Iran okreću novi list

0
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija i Iran planiraju da prestanu da koriste dolare u međusobnim trgovinskim transakcijama.
„Znamo da je prošle godine promet u trgovinsko-ekonomskim odnosima između naše dve države premašio četiri milijarde američkih dolara, iako je možda pogrešno računati to u američkim dolarima. S vremenom, dok budemo dalje razvijali naše odnose i naše interakcije u bankarskoj i finansijskoj sferi verovatno ćemo se udaljiti od prakse plaćanja u dolarima“, rekao je Peskov u intervjuu za televiziju Rosija 24, koji je emitovao i Iranski državni radio.

On je pojasnio da je za samo četiri meseci ove godine trgovinski promet povećan za 31 odsto ocenivši da je to pozitivna dinamika.

Peskov je komentarisao i zapadne sankcija i istakao da i Rusija i Iran imaju mogućnost da izgrade dobru saradnju čime će minimizirati posledice sankcija.

Prema njegovim rečima, ovo nije prva decenija da se Iran nalazi pod sankcijama na koje se dobro adaptirao omogućivši da iranski narod živi normalno.

Peskov je naglasio da se i Rusija takođe navikla na sankcije i dodao da su ograničenja protiv njegove zemlje uvedena još u vreme SSSR.

Izvor: Tanjug