20.7 C
Banja Luka

Zelenski bio na iftaru s predstavnicima muslimana: „Odajem priznanje musimanskim ratnicima“

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, zajedno s pripadnicima vojske Ukrajine, koji ispovijedaju islam, čelnicima Medžlisa krimsko-tatarskog naroda, te predstavnicima muslimanske zajednice učestvovao je na tradicionalnom iftaru.

Događaj se održao na području Vjerske uprave muslimana Krima i nastavak je tradicije održavanja iftara, koju je na državnom nivou pokrenuo predsjednik Ukrajine 2023. godine.

„Prošle godine pokrenuli smo novu tradiciju – da zajedno proslavimo sveti ramazan. Političko vodstvo naše zemlje, vojna komanda, predstavnici ukrajinske muslimanske zajednice, Medžlis krimsko-tatarskog naroda, diplomatski kor – svi zajedno. Jako mi je drago što smo danas ovdje u istom sastavu. Jedinstvo je uvijek važno, posebno kada je život zasjenjen ratom i udarima zla“, rekao je Volodimir Zelenski.

Šef države je izrazio zahvalnost svim prisutnima, onima koji se bore, rade za Ukrajinu, koji pomažu zemlji i ne pokoravaju se zlu.“Želio bih odati priznanje muslimanskim ratnicima – svima onima koji su dio obrambenih i sigurnosnih snaga Ukrajine koji brane našu zemlju, našu slobodu. Zahvaljujem svakom našem ratniku na njihovoj hrabrosti. Zahvaljujem svima koji donose oslobođenje cijele naše zemlje a naš Krim bliže“, naglasio je predsjednik.

Uz Zelenskog iftarili su i ukrajinski muslimanski vojnici koji trenutno brane zemlju u sastavu Oružanih snaga Ukrajine. Predsjednik je uručio ordene Bogdana Hmjelnickog III stepena i ordene „Za hrabrost“ III stepena obavještajcima, artiljercima, mitraljezcima i pripadnicima jurišnih snaga koji su iskazali hrabrost i nesebičnost u obrani suvereniteta i teritorije Ukrajine. integritet.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here