Naslovna Rusija Zelenski kreće na Krim: Objavio mete i otkrio koje oružje će koristiti

Zelenski kreće na Krim: Objavio mete i otkrio koje oružje će koristiti

0
In this photo provided by the Ukrainian Presidential Press Office on Sunday, May 29, 2022, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy looks on as he visits the war-hit Kharkiv region. Volodymyr Zelenskyy described the situation in the east as "indescribably difficult." The "Russian army is trying to squeeze at least some result" by concentrating its attacks there, he said in a Saturday night video address. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pozvao SAD da obezbijede Ukrajini rakete ATACMS za napad na aerodrome i avione na, kako je naveo, privremeno okupiranom Krimu.

„Kada Rusija ima rakete, a mi nemamo, oni raketama napadaju sve – gasnu i energetsku infrastrukturu, energiju, škole, fabrike, civilne zgrade. ATACMS je odgovor“, rekao je ukrajinski predsjednik u intervjuu za Vašington post, prenosi Ukrinform, prenosi Tanjug.

Zelenski je naglasio da su rakete dugog dometa Ukrajini potrebne ne za napad na teritoriju Rusije, već za udare na aerodrome na Krimu.

„Kada Rusija sazna da možemo da uništimo ove avione, oni neće napasti sa Krima. To je kao sa mornaricom. Izgurali smo ih iz naših teritorijalnih voda. Sada ćemo ih potisnuti sa krimskih aerodrome“, rekao je on, prenosi Tanjug.

Podsjetio je da je u februaru u Minhenu predstavio mapu ciljeva za ATACMS.

„Pokazao sam im vojne platforme kao što su aerodromi, sistemi protivvazdušne odbrane i drugi objekti“, dodao je on.

Na pitanje da li smatra da je američki predsjednik Džozef Bajden previše oprezan u snabdjevanju oružjem, za šta ga njegovi protivnici ponekad optužuju, ukrajinski lider je odgovorio da je američki predsjednik „oprezan u vezi sa nuklearnim udarom Ruske Federacije“.

Zelenski je izrazio uvjerenje da razvoj događaja u Ukrajini zavisi od odluke Kongresa SAD o daljoj podršci Kijevu i poručio da je za potrebno više naoružanja Oružanim snagama Ukrajine da bi se savladao neprijatelj.

„Izgubili smo pola godine dok se Kongres svađao. Ne možemo više gubiti vrijeme. Ukrajina ne može biti politički spor između strana“, istakao je on.

Takođe je naveo da kritičari pomoći u Kongresu ne razumiju ulog u ovom ratu.

„Ako Ukrajina padne, ruski predsjednik Vladimir Putin će podijeliti svijet na prijatelje i neprijatelje Rusije“, zaključio je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: