Naslovna Izdvajamo Zelenski: Nova velika ruska ofanziva se može dogoditi tokom proljeća ili ljeta

Zelenski: Nova velika ruska ofanziva se može dogoditi tokom proljeća ili ljeta

0

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da će ruski predsjednik Vladimir Putin biti „spreman za dijalog“ ako ukrajinske trupe budu u stanju da se vrate na granice početkom 2022. godine.

U ovom slučaju, ukazao je Zelenski u intervjuu za CBS „neće biti potrebe za oslobađanjem“ ostalih teritorija zemlje „isključivo vojnim sredstvima“ i pregovori mogu da počnu.

„Siguran sam da će Putin, kada izgubi teritorije koje kontroliše od 2022. godine, izgubiti povjerenje čak i onih zemalja koje i dalje oklijevaju da podrže Ukrajinu ili ne. On će takođe izgubiti vlast u svojoj zemlji. Čim se to desi, biće spreman za dijalog, a onda bi oslobađanje svih naših teritorija i teritorijalni integritet Ukrajine trebalo da postane obavezan međunarodni uslov za mir“, rekao je ukrajinski predsjednik.

Prema njegovim riječima, sada je situacija na frontu „stabilizovana“, a bolja je nego što je bila pre dva-tri meseca, kada je Ukrajina imala veliku nestašicu artiljerijske municije.

Nova velika ruska ofanziva, istakao je Zelenski, mogla bi da se dogodi krajem proljeća ili ljeta, a bez pomoći saveznika Ukrajina neće moći da je obuzda.

Putinov sekretar za štampu Dmitrij Peskov prokomentarisao je izjavu ukrajinskog lidera, rekavši da Rusija „od početka Specijalne operacije“ ima četiri nova subjekta, i da se „to ne može ignorisati i svi će morati da računaju na to“.

Dan ranije, ukrajinske vlasti su saopštile da su spremne za mirovne pregovore sa Rusijom samo u okviru „mirovne formule“ koju je predložio predsjednik Volodimir Zelenski. Ona uključuje povratak Ukrajine na granice iz 1991, uključujući povratak Krima i Donbasa.

Kremlj je više puta izjavio da mirno rješenje sa Kijevom može da uzme u obzir samo postojeće realnosti na terenu.

(Kurir)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: