Naslovna Najnovije Zelenski: Ukrajina planira da bude domaćin finala Evrovizije u Marijupolju

Zelenski: Ukrajina planira da bude domaćin finala Evrovizije u Marijupolju

0
Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je proslavio pobjedu Ukrajine na takmičenju za Pjesmu Evrovizije rekavši da će njegova ratom razorena zemlja dati sve od sebe da bude domaćin finala sljedeće godine u opkoljenom lučkom gradu Marijupolju.

Nakon što Kaluški orkestar pobijedio na takmičenju u subotu uveče, Zelenski se oglasio na društvenim mrežama.

„Naša hrabrost impresionira svijet, naša muzika osvaja Evropu! Sljedeće godine Ukrajina će biti domaćin Evrovizije! Po treći put u svojoj istoriji. I vjerujem – ne posljednji put“, naveo je on.

Istakao je da će jednog dana učesnici i gosti Evrovizije biti ugošćeni u ukrajinskom gradu Marijupolju, prenosi Gardijan.

“U slobodnom, mirnom, obnovljenom Marijupolju! Hvala na pobjedi Kaluškog orkesta i svima koji su glasali za nas. Naravno, naš pobjednički akord u borbi sa neprijateljem nije daleko. Slava Ukrajini”, napisao je Zelenski na Fejsbuku.

Frontmen Kuluškog orkestra, Oleh Psiuk je ranije iskoristio priliku da pred ogromnom publikom pošalje molbu da se oslobode borci koji su zarobljeni ispod čeličani Azovstal u Marijupolju.

Evropska radiodifuzna unija koja organizuje takmičenje saopštila je da neće biti preduzeta nikakva akcija protiv benda jer su koristili binu za davanje takvih izjava.

“Razumijemo duboka osjećanja oko Ukrajine u ovom trenutku i vjerujemo da su komentari Kaluškog okrstra i drugih umjetnika koji izražavaju podršku ukrajinskom narodu prije humanitarne nego političke prirode”, saopštili su.

Molba da se se oslobode preostali ukrajinski borci zarobljeni u čeličani je poslužila kao tmuran podsjetnik da se ovogodišnja Evrovizija odigrala u pozadini rata koji se vodi na istoku Evrope.

Šestočlani bend, dobio je posebnu dozvolu da napusti zemlju i predstavlja Ukrajinu na takmičenju. Jedan od članova je ostao da bori, a ostali će se za vratiti u Ukrajinu za dva dana kada im istekne dozvola.