Naslovna Region Zeman se izvinio Srbiji za bombardovanje 1999. godine

Zeman se izvinio Srbiji za bombardovanje 1999. godine

0

Osim nekoliko stranih zvaničnika koji su mnogo godina pošto je SR Jugoslavija zasuta NATO bombama, taj čin nazvali pogrešnim ili su se izvinili za civilne žrtve, osudu agresije, izvinjenje i kajanje za sve što je tada učinjeno srpskom narodu od šefova država koje su članice zapadne Alijanse došlo je samo od predsjednika Češke Miloša Zemana.

Ono što je on prekjuče izrekao u Pragu, prilikom susreta sa svojim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, možda nečemu poduči i njegove kolege.

Prema ocjeni bivšeg ministra spoljnih poslova Vladislava Jovanovića, čin koji je izvršio češki predsjednik jedino može da se ravna sa potezom mađarskog premijera Pala Telekija koji je uoči Drugog svetskog rata potpisao ugovor o večitom prijateljstvu Mađarske i Kraljevine Jugoslavije, a kada se Mikloš Horti svrstao uz Hitlera i napadom na Jugoslaviju prekršio taj dogovor, Teleki je izvršio samoubistvo u znak protesta.

– To je za njega bio jedan od najčasnijih izlaza iz situacije u koju je doveden politikom svog šefa. Viteški je postupio i u Srbiji mu je podignut spomenik. Zemanov govor, kakav smo čuli, došao je jer je on postiđen postupkom svoje zemlje koja je dala saglasnost za bombardovanje, što je on lično shvatio kao gaženje prijateljstva i osjetio je potrebu da zatraži oprost prilikom zvanične posjete predsjednika Srbije – navodi Jovanović.

Prema mišljenju našeg sagovornika, Zemanove riječi su se čule dalje od Praga, i on slikovito kaže da će one imati odjeka kao što kamenčić koji se baci u vodu pravi sve veće i veće kocentrične krugove, iako to neće ići tako brzo.

Da je gubitak svakog života 1999. godine bio tragedija i da duboko zbog toga žali, izjavio je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ali je on mišljenja da je NATO agresija bila legitimna i neophodna. Bivši izaslanik EU na KiM Volfgang Petrič, koji je učestvovao u pregovorima u Rambujeu, takođe je pre neku godinu ukazao da je bombardovanje bilo nelegalno.

Drugog dana zvanične posjete Češkoj, predsednik Aleksandar Vučić juče se sastao da premijerom Andrejom Babišem, koji je za srpskog gosta priredio radni ručak. Tom prilikom, Vučić se upisao i u Knjigu počasnih gostiju.

Babiš je objavio da mu je Vučić ponudio na poklon 100.000 “fajzer” vakcina protiv virusa korona, a predsjednik Srbije je na to uzvratio postom da smo srećni što možemo da pomognemo bratskom češkom narodu.

Osim toga što je poznato da Zeman ne priznaje južnu srpsku pokrajinu za državu, zbog čega nije ni imenovao ambasadora u Prištini iako je češka vlada priznala Kosovo, on je u intervjuu “Novostima” iz 2015. godine izjavio i da je “Hašim Tači ratni zločinac i kriminalac”. Takođe, tada je naveo da je kosovski presedan otvorio Pandorinu kutiju i započeo opasan proces prekrajanja granica i menjanja teritorijalnog integriteta širom sveta, kao i da ne misli da je priznavanje “Kosova” od strane Srbije neophodan uslov da bi bila primljena u Evropsku uniju, jer “Kosovo” ne priznaje ni pet članica EU – Slovačka, Španija, Grčka, Rumunija i Kipar.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube