Naslovna Svijet Žestoka bitka u opkoljenom Bahmutu, borba za svaku kuću

Žestoka bitka u opkoljenom Bahmutu, borba za svaku kuću

0

Osnivač privatne vojne grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, potvrdio je danas da se u sjevernom djelu Artemovska, kako Ukrajinci zovu Bahmut, vode žestoke borbe bukvalno za svaku ulicu.

„Da pojasnim situaciju. Ukrajinske oružane snage se ne povlače. Oni se bore do posljednjeg. U sjevernim četvrtima Artemovska vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stepenište“, napisao je Prigožin na svom telegram kanalu, prenio je TASS.

„Naravno da je lijepo što mediji žele povlačenje ukrajinskih oružanih snaga, ali to se ne dešava ni u sjevernim četvrtima, ni na jugu, ni na istoku“, rekao je Prigožin odgovarajući na pitanje novinara o medijskim izvještajima o povlačenju ukrajinskih jedinica iz sjevernih okruga grada.

Predsjednik ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je situacija duž linije konfrontacije na istoku Ukrajine postala ozbiljnija, jer je Rusija uvela dodatne trupe u borbene aktivnosti, prenio je Rojters.

Ruske snage su opkolile Bahmut, gdje se vode borbe za kontrolu nad gradom i ključnim saobraćajnicama za snabdijevanje ukrajinskih snaga.

Ruske trupe pokušavaju i da zauzmu rudnik uglja nadomak grada Vuhledara, udaljenog oko 120 kilometara jugozapadno od Bahmuta, takođe u Donjeckoj oblasti.

„Često sam ranije morao da kažem da je situacija na frontu teška i da postaje sve teža. Sada je ponovo došao taj trenutak. Osvajač angažuje sve više svojih trupa za razbijanje naše odbrane. Veoma teško je u Bahmutu, Vuledaru, Limanu i na drugim pravcima“, rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, prenosi Tanjug.

Ukrajinske snage i dalje kontrolišu selo Bilohorivku, izjavio je guverner Luganske oblasti Serhij Haidai, dodajući da je situacija tamo napeta, ali pod kontrolom, prenio je Rojters.

„U Rusiji se šire informacije o navodnom zauzimanju Bilohorivke i povlačenju naših ljudi odatle“, rekao je Haidai za nacionalnu televiziju i precizirao da su ukrajinske trupe i dalje na svojim pozicijama i da niko nije zauzeo Bilohorivku i ušao u nju.

On je istakao da je situacija na frontu napeta, ali da je ukrajinske snage kontrolišu.

Dvije ruske rakete pogodile su centar Harkova, gladnog grada administrativnog regiona Harkov na severoistoku Ukrajine, a jedna od njih je pogodila stambenu zgradu, saopštili su lokalni zvaničnici, prenio je Rojters.

„Pogođena je stambena zgrada u centru grada. Izbio je požar. Za sada je poznato da imamo troje povrijeđenih: 54-godišnju ženu i dva muškarca stara 51 i 55 godina“, napisao je guverner Harkova Oleh Sinehubov na platformi za razmjenu poruka Telegram.

On je rekao da je žena hospitalizovana sa ranama od gelera, prenio je Rojters.

Ruska artiljerija u Hersonskoj oblasti je pogodila juče lokaciju boraca ukrajinskih oružanih snaga kod sela Nadneprjanskoje.

Kako je TASS-u danas rekao predstavnik regionalnih službi za vanredne situacije, poginulo je 18 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga, a još 10 je povređeno.

Tokom noći u artiljerijskoj vatri uništen je i minobacač kalibra 120 milimetara sa municijom i posadom u blizini sela Lvovo i tom prilikom su poginula dva vojnika ukrajinskih oružanih snaga, dok su četvorica povređena.

Ruske snage napadale su sedam od 25 ukrajinskih regiona tokom jučerašnjeg dana artiljerijom i raketama – Dnjepropetrovsku, Donjecku, Lugansku, Harkovsku, Hersonsku, Nikolajevsku i Zaporošku oblast, prenio je „Gardijan“.

Prema riječima guvernera i zvaničnika regiona, u napadima je poginulo najmanje pet civila, a 12 je povrijeđeno, prenio je „Kijev indipendent“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: