Naslovna Politika Zoran Tegeltija: Ne osjećam se odgovornim zbog kašnjenja vakcina

Zoran Tegeltija: Ne osjećam se odgovornim zbog kašnjenja vakcina

0
„Vakcina je globalno vlasništvo i ne treba služiti za bogaćenje privatnih kompanija. Cijeli proces nabavke i plaćanja spada na entitete. Ministarstvo civilnih poslova je uradilo svoj dio posla“, istakao je Tegeltija.

Predsjedavajući Tegeltija je kazao da je Bosna i Hercegovina zatražila do sada 200 hiljada kineskih vakcina.

„Federalno ministarstvo zdravstvo tražilo je 100 hiljada vakcina, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a 80 hiljada vakcina i Brčko distrikt 20 hiljada vakcina“, kazao je Tegeltija.

Napominje kako su do sada došli zahtjevi iz Federacije BiH za nabavku 100 hiljada ruskih vakcina i iz Brčko distrikta za nabavku 20 hiljada ruskih vakcina.

„Republika Srpska nema nikakvih zahtjeva za ruske vakcine jer je ispregovarano ranije“, kazao je Tegeltija.

Navodi kako su ukupni zahtjevi entiteta i Brčko distrikta putem direktne pogodbe 650 hiljada vakcina, a kako je više od 2 miliona vakcina ugovoreno i plaćeno kroz sistem COVAX.

„Cjelokupan proces nabavke vakcina se vodi u koordinaciji entitetskih institucija i institucija Brčko distrika. U svakom momentu su učestvovali entiteti. Sve je to bio dio zajedničkog programa“, kazao je.

Napominje kako ništa u sistemu nabavke vakcina nije izolovano rađeno, niti je bilo šta moguće napraviti izvan tog sistema nabavke vakcina.

„Kada smo vidjeli da kasne nabavke preko COVAX-a, krenuli smo u direktnu pogodbu s dobavljačima“, istakao je Tegeltija.

Istakao je kako će u prvoj polovini februara stići 27 hiljada Pfizerovih vakcina i do kraja februara blizu 250 hiljada AstraZeneca vakcina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: