Naslovna Svijet Kurc: Austrija donira Zapadnom Balkanu milion doza vakcina AstraZeneka

Kurc: Austrija donira Zapadnom Balkanu milion doza vakcina AstraZeneka

0

Austrijski kancelar Sebastian Kurc (OVP) je najavio da će njegova država Zapadnom Balkanu (Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Kosovu) donirati još milion doza vakcina protiv covid-19 virusa, a čiji je proizvođač kompanija AstraZeneca.

To je istakao prilikom posjete Njujorku u kojem je posjetio i sjedište Ujedinjenih nacija (UN), a u kojem je govorio o negativnim posljedicama pandemije koronavirusa.

Podsjetio je da je Austrija balkanskim državama već donirala 600.000 doza AstraZenecinih vakcina, pa je najavio donaciju od još milion doza vakcina ovog proizvođača.

“Jedno je jasno, moramo sarađivati i podržavati jedni druge. Moramo učiti jedni od drugih i dijeliti primjere najbolje prakse”, poručio je kancelar Kurc.

Obećao je da će njegova država biti partner onima kojima je pomoć potrebna te očekuje da će se pandemija prebroditi i vratiti normalan život. Kako je kazao, u Austriji će se pooštravati epidemiološke mjere samo ako to bude nužno. Smatra da će biti prihvatljivije da se građani odgovornije ponašaju, piše portal Heute.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube