10.7 C
Banja Luka

VELIKA BITKA NA CRVENOM MORU TRAJALA DVA SATA: Pogođen Američki ratni brod

Šiitski pokret Ansar Alah (Huti), koji vlada u severnom Jemenu, saopštio je na društvenoj mreži Ks da je američki ratni brod pogođen tokom sukoba između pomorskih snaga grupe i američkih razarača i brodova u Adenskom zalivu i Bab al-Mandebu. Strait.

– Došlo je do sudara sa brojnim američkim razaračima i ratnim brodovima u Adenskom zalivu i moreuzu Bab el-Mandeb, koji su štitili dva američka komercijalna broda – napisao je portparol vojske Huti Jahja Sari.

Kako je istakao Sarija, „kao rezultat operacije izvršen je direktan pogodak na američki ratni brod, dok su dva američka trgovačka broda bila prinuđena da skrenu sa svoje rute“.

Prema njegovim rečima, sukob je trajao više od dva sata, jemenske oružane snage su koristile protivbrodske rakete.

Podsetimo, „Mersk” navodi da su posada, brodovi i teret „bezbedni i nepovređeni”, a da je američka mornarica presrela nekoliko projektila. Danska kompanija je saopštila da su oba broda prevozila teret koji pripada američkom Ministarstvu odbrane i Stejt departmentu, kao i drugim vladinim agencijama, što znači da su „imali zaštitu američke mornarice za prolaz kroz moreuz Bab el Mandeb“.

Centralna komanda američke vojske okrivila je napad na Hute u onlajn saopštenju, navodeći da su oni ispalili „tri protivbrodske balističke rakete“. Jedan je pao u more, dok je mornarica presrela i oborila druga dva.

Nakon što su 12. januara počeli američki i britanski napadi na područja pod kontrolom Hutija, Huti su rekli da su njihovi brodovi sada legitimne mete jemenske vojske. Istovremeno su naglasili da neće zaustaviti napade na brodove koji su povezani sa Izraelom ili koji idu u njegove luke zbog američkog bombardovanja Jemena, ali ništa ne preti drugim brodovima u Crvenom i Arapskom moru.

NAJNOVIJE VIJESTI:

Najčitanije vijesti:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here