23.7 C
Banja Luka

„Alal im vjera“ Dodik tvrdi da Amerikanci podzemnim sistemom zovu Šarovića i Borenovića

Član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je da je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, poručio da neće biti Dejtona 2 i da SAD daju podršku Dejtonskom sporazumu.

Što se tiče navodnih poziva Eskobara prema nekim političarima u BiH, Dodik je poručio da je „očigledno da oni imaju određene naloge i da su došli da skupo prodaju svoju kožu za javnost“.

– Sada se vidi da su pozvani da ne podržavaju nikakve prijedloge koji su od interesa za Republiku Srpsku. Oni su strani paćenici, a Eskobar se miješa u unutrašnje stvari, putem poslušnih političkih partija, prije svega opozicije iz RS. Prijetnje sankcijama koje čujemo je kraj njihove demokratije i odraz nemoći tako moćne zemlje, koja putem nasilja prema pojedincima preduzima neke stvari. Znam to, ali ništa nisam osjetio od svega toga. Kada ih slušate lijepo govore, kažu da mi moramo doći do rješenja. A onda podzemnim sistemima zovu Šarovića, pretpostavljam, Borenovića sigurno, i onda mu kažu slušaj, ne može to da se uradi. Eto, ja sam ponosan zato što ne pripadam političarima te vrste. Nikada nije bilo tako niti će biti – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu nakon sastanka sa delegacijom HDZ BiH, koju je predvodio Dragan Čović.

Dodik je rekao da danas u 15 časova on i ostali predstavnici partija iz Srpske, koji čine vlast, idu na sastanak u zgradu Evropske komisije u Sarajevu, gdje će biti predstavnici EU i SAD, Angelina Ajhorst i Metju Palmer.

-A nakon dva sata posebno se poziva opozicija. Nevjerovatno! Ako je to njihov doprinos stabilnosti, alal im vjera. To je podrivanje unutrašnjih procesa, to ću im jasno reći – kaže Dodik.

Na pitanje novinara da li u Narodnoj skupštini ima potrebnu većinu za najavljeno vraćanje nadležnosti sa BiH na RS, Dodik je rekao da „nije profesor koji mora da edukuje novinare“ o procedurama NSRS.

-Da ste htjeli da poštujete mene, onda ste mogli da znate na koji način odlučuje NSRS. Samo za promjenu i donošenju Ustava i kada član Predsjedništva BiH pokrene zaštitu vitalnog interesa, potrebne su dvije trećine glasova. Za sve drugo NSRS odlučuje prostom većinom. Vladajuća koalicija ima 54 poslanika, daleko više iznad potrebnih 42. Ne činimo ništa izvan ustava, ne želimo da ugrozimo teritorijalni integritet BiH, ne provodimo bilo kakav proces secesije koji se nama uporno nameće, samo zbog nekih ranijih hipotetičkih stavova – uzvratio je Dodik.

On tvrdi da se u juče usvojenoj deklaraciji SNSD nigdje ne pominje nasilno izbacivanje institucija BiH sa teritorije Republike Srpske.

-Predstavljate priču oko nadležnosti na način sve što ste ukrali, maznuli, to je ustavno. A ono što piše u Ustavu, nije ustavno. Entiteti po Ustavu imaju oružane snage, ne piše nigdje da BiH ima sistem odbrane. Umjesto da se kod Bošnjaka putem priče o bosanskim patriotama profiliše ustavni patriotizam, gdje bi mogli možda imati slične poglede na to, samo se gura jedna stva. Mi smo dali saglanost i mi ćemo tu saglasnost i povući! U OSBiH niko neće da ide, samo Bošnjaci. Oko 50 odsto hrvatskih pozicija neće niko, tako i Srbi. Zar treba da gledamo da to bude muslimanska vojska? – upitao je Dodik.

Dragan Čović izbjegao je direktan odgovor na pitanje da li podržava vraćanje nadležnosti iz OS BiH i UIO na Srpsku.

– Mi smo sinoć na zajedničkoj večeri imali izlaganje gospodina Dodika na tu temu. Bilio su Izetbegović, Palmer, Nelson, Satler…  Moramo naći zajednička rješenja, nema više varanja. Moramo to izgraditi na tragu Ustav BiH, on je osnova za sve. Sve drugo je dobra volja. Vi pojednostavljujete, sve što je u skladu sa sa ustavom, podržavam – rekao je Čović.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here